BiH

Ivanić saslušan u Tužilaštvu BiH: Nisam htio komentarisati političke izjave

Ivanić saslušan u Tužilaštvu BiH: Nisam htio komentarisati političke izjave
Ivanić saslušan u Tužilaštvu BiH: Nisam htio komentarisati političke izjave

SARAJEVO - Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, saslušan je danas u Tužilaštvu BiH u svojstvu osumnjičenog u predmetu "Referendum o Danu RS".

Ivanić je, nakon saslušanja, novinarima kazao da ne može govoritii o predmetu dok ne bude znao ishod, ali da je u Tužilaštvo pozvan zbog političke izjave, u svojstvu pomogača, odnosno, da je osumnjičen kao pomagač.

Upitan da kaže koja je to politička izjava, on je rekao da ni to neće komentarisati.

"Rekao sam šta sam i rekao, i to je to", kratko je rekao Ivanić.

Komentarišući krivičnu prijavu, koju su protiv njega podnijeli predstavnici Demokratske fronte, SDP BiH i Građanskog saveza BiH, Ivanić je rekao da ima iskustva sa Tužilaštvom i Sudom BiH, te da ni to ne može komentarisati dok ne bude znao ishod

"Vjerovatno ćemo se opet vidjeti ovdje, pa ćemo pričati o tome", rekao je Ivanić novinarima ispred Tužilaštva BiH.

Na novinarsko pitanje šta očekuje od sutrašnjeg sastanka lidera vladajućih stranaka na nivou BiH, Ivanić je rekao da je vrijeme da se počne raditi, da se prestane sa dosadašnjim izjavama koje ne doprinose boljoj situaciji.

Ivanić je ovom prilikom prokomentarisao i najavu Bakira Izetbegovića, lidera SDA i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, da će obnoviti tužbu protiv Srbije, te je naglasio da bi to vratilo stvari na početak i da to ne bilo u duhu ovih izjava koje smo čuli nakon susreta premijera Srbije i ministara u Vladi Srbije i predstavnika Savjeta ministara BiH.

"Govori se o gradnji autoputeva, mostova a ta bi tužba samo ugrozila sve to, mi nemamo ni agenta pri Haškom tribunalu, njemu ističe mandat. Ja sam većo pisao Haškom tribunalu u vezi sa tim", rekao je Ivanić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH misli da je vrijeme da se prestane pričati o prošlosti i o stvarima koje nas razdvajaju, da treba da se okrenemo budućnosti, te da je ohrabren jučerašnjom posjetom Savjeta ministara BiH Srbiji jer "u moru negativnih stvari, to je pozitivna."

"Juče su iz Srbije stigle potpuno drugačije poruke od onih koje mi danima slušamo. I o tome će se sutra pricati, jer ako to koalicija ne uradi, onda ćemo se vrtiti u krug međusobnih svađa. Ja ću insistirati na tome da se okrenemo budućnosti", poručio je Ivanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije