BiH

Ustavni Sud BiH odbio apelaciju o referendumu o Danu RS

Ustavni Sud BiH odbio apelaciju o referendumu o Danu RS
Ustavni Sud BiH odbio apelaciju o referendumu o Danu RS

SARAJEVO - Ustavni sud BiH odbacio je danas kao neosnovanu apelaciju Republičke komisije za referendum o Danu RS.

SARAJEVO - Ustavni sud BiH odbacio je danas kao nedopuštenu apelaciju Republičke komisije za sprovođenje referenduma u RS protiv odluke Suda BiH i Centralne izborne komisije (CIK) BiH kojom joj je osporeno pravo na centralni birački spisak.

Ovo je u srijedu "Nezavisnim" potvrdio Zvonko Mijan, registrar Ustavnog suda BiH, koji nije mogao da saopšti više detalja, ali je naveo da će kompletna odluka Ustavnog suda BiH o ovoj apelaciji biti postavljena na internet stranici Suda u narednim danima.

Ranije je Mijan objasnio da je prvo CIK BiH donio odluku da je zahtjev Komisije neosnovan, a kasnije je tu odluku potvrdio i Sud BiH.

Republička komisija za sprovođenje referenduma odlučila je da uputi apelaciju Ustavnom sudu BiH na odluku Apelacionog vijeća Suda BiH i CIK-a BiH, kojom je RS osporeno pravo na centralni birački spisak.

Suad Arnautović, član CIK-a BiH, ranije je rekao da je Sud BiH, odlučujući o ovom pitanju, našao da ne postoje procesno-pravni uslovi za meritorno rješavanje žalbe, jer žalilac, Republička komisija za sprovođenje referenduma, nije ovlašten za podnošenje žalbe u konkretnom slučaju.

Siniša Karan, predsjednik Republičke komisije, rekao je da je povrijeđeno pravo Komisije na pravni lijek i direktno prekršena Evropska konvencija o zaštiti ljudskih prava.

Apelacijom Ustavnom sudu BiH pokušale su biti objašnjene nelogičnosti Suda BiH i CIK-a BiH.

"Ono što je paradoks i zbog čega idemo s apelacijom - Sud BiH i CIK smatraju da nismo dio izbornog zakonodavstva. Naš zakon o referendumu i građanskoj inicijativi prihvata sve principe izbornog zakonodavstva", kazao je ranije Karan.

Nakon što joj CIK nije ustupio Centralni birački spisak, RS je, uz pomoć MUP-a i ostalih entitetskih institucija, napravila vlastiti birački spisak.

Staša Košarac, šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu BiH, rekao je da je odluka Ustavnog suda očekivana i da sve to ukazuje na potrebu da strane sudije što prije odu iz ove institucije.

Ustavni sud BiH je inače, na današnjoj sjednici, između ostalog, odbio kao neosnovanu apelaciju Mevlida Jašarevića podnesenu protiv presude Suda BiH kojom je apelant proglašen krivim da je počinio krivično djelo terorizma, te mu je Sud izrekao kaznu zatvora od 18 godina u koju je uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru. Apelant u svojoj apelaciji, između ostalog, ističe da mu je osporenom odlukom povrijeđeno pravo na pravično suđenje. Navodi da je u predmetnom postupku Sud BiH pogrešno primijenio kako procesno, tako i materijalno pravo. Prigovara stavu Suda koji se tiče pravne kvalifikacije krivičnog djela za koje je osuđen, njegovog umišljaja i namjere, te navodi da njegova namjera nije bila da ikoga liši života, odnosno da je izveden pogrešan zaključak o posljedicama krivičnog djela za koje je osuđen.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije