BiH

Ministarstvo odbrane BiH promijenilo mišljenje povodom učešća Oružanih snaga na proslavi Dana RS

Ministarstvo odbrane BiH promijenilo mišljenje povodom učešća Oružanih snaga na proslavi Dana RS
Ministarstvo odbrane BiH promijenilo mišljenje povodom učešća Oružanih snaga na proslavi Dana RS

SARAJEVO - Ministarstvo odbrane BiH je u cijelosti povuklo današnje saopštenje u kojem se navodi da unutar ministarstva i lanca komandovanja Oružanih snaga (OS) BiH nije prekršen niti jedan zakonski ili podzakonski propis povodom učestvovanja OS Trećeg puka, koji baštini tradiciju Vojske RS, na obilježavanju 9. januara, Dana RS u Banjaluci.

Prethodno dato saopštenje povlači se u cjelosti, jer ne odražava prezentovane stavove na sastanku održanom 11.01. 2016. godine, te se, uz izvinjenje za nesmotrenost u procesu odobravanja saopštenja, ovim putem daje novo saopštenje u kojem se navodi:

Povodom aktualnih događanja u Banja Luci u kontekstu angažmana OS BiH, 09.01. 2016. godine, u Ministarstvu obrane BiH održan je sastanak ključnog menadžmenta sa Načelnikom i zamjenicima načelnika Zajedničkog stožera, te je, bez prejudiciranja odgovornosti, potvrđena potreba da se izvrši temeljita analiza provedenih aktivnosti i procedura u vezi odavanja počasti. Nadalje, ocijenjeno je da primjenom uobičajenih metoda u Oružanim snagama, naučenih lekcija, Načelnik Zajedničkog stožera identificira pitanja u vezi nejasnih ili nedovoljno reguliranih procedura za odavanje počasti koja će biti predložena za održavanje sastanka sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine.

Ministarstvo obrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine, unatoč dnevnopolitičkim presinzima, ostaju opredijeljeni na izvršavanje zakonskih nadležnosti definiranih Zakonom o obrani i Zakonom o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, kao i na ispunjavanje međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine. Sve to u cjelini, dopinosi afirmaciji Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, a time i države Bosne i Hercegovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije