BiH

Može li CIK donijeti odluku o ponovnom brojanju glasova

Može li CIK donijeti odluku o ponovnom brojanju glasova
Foto: Dražan Pozderović | Može li CIK donijeti odluku o ponovnom brojanju glasova

BANJALUKA - Naredbu za ponovno brojanje glasova za nivo predsjednika, odnosno potpredsjednika Republike Srpske, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovina temelji na članu 5.22 stav 2 koji kaže: "Svi glasački listići broje se na biračkim mjestima, osim ako CIK ne utvrdi da će se glasački listići brojati u jednom ili više glavnih centara za brojanje.

CIK donosi propise za brojanje glasova i utvrđivanje rezultata u Glavnom centru za brojanje. Rezultati glasanja u Glavnom centru za brojanje biće javno izloženi u centru za brojanje, kako bi javnost mogla imati uvida u njih, a kopije, rezultata glasanja biće uručene akreditovanim posmatračima rada Glavnog centra za brojanje na njihov zahtjev".

Međutim, vlast u Republici Srpskoj ističe da je odluka CIK-a nezakonita, a ako se, između ostalog pogleda član 5.30 Izbornog zakona BiH, može se reći da su i oni u pravu.

Član 5.30 Izbornog zakona BiH kaže: "Nakon što CIK utvrdi i objavi izborne rezultate, opštinska izborna komisija, ovjerena politička stranka, koalicija, lista nezavisnih kandidata ili nezavisni kandidat, mogu zahtjevati da CIK ponovo broji glasačke listiće u određenim izborim jedinicima u kojima su se politička stranka, koalicija, lista nezavisnih kandidata ili nezavisni kandidat kandidovali za ibzore. Akreditovani posmatrač može zahtijevati da CIK ponovo broji glasačke listiće na biračkom mjestu na kojem je bio posmatrač. Ovjerena politička stranka, koalicija, lista nezavisnih kandidata, nezavisni kandidat ili akreditovani posmatrač mogu zahtijevati od CIK BiH da ponovno broji glasačke listiće za glasanje u odustnosti, glasačke listiće kojima se glasalo izvan BiH ili nepotvrđene kovertirane glasačke listiće".

Na Odluku CIK-a nije moguća žalba.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije