BiH

Nova naredba za ponovno brojanje sa više biračkih mjesta u Banjaluci, Goraždu i Mostaru

Nova naredba za ponovno brojanje sa više biračkih mjesta u Banjaluci, Goraždu i Mostaru
Foto: Arhiva | Nova naredba za ponovno brojanje sa više biračkih mjesta u Banjaluci, Goraždu i Mostaru

SARAJEVO - Centralna izborna komisija (CIK) BiH donijela je danas novu Naredbu o ponovnom kontrolnom brojanju u Glavnom centru za brojanje u sarajevskoj dvorani "Zetra" sa više biračkih mjesta u osnovnim izbornim jedinicama Goražde, Mostar i Banjaluka za više nivoa vlasti.

Prema ovoj naredbi ponovo će se prebrojavati glasovi sa jednog biračkog mjesta u Banjaluci za Narodnu skupštinu Republike Srpske, sa 11 biračkih mjesta u Goraždu za nivoe Parlamenta FBiH i Bosansko-podrinjskog kantona, te sa jednog biračkog mjesta u Mostaru za nivo skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Pored toga, povodom žalbe političkog subjekta SDP donesena je odluka o izmjeni prve odluke o dodjeli kompenzacionih mandata za Narodnu skupštinu Republike Srpske, prenosi Srna.

Prema ovoj odluci kompenzacioni mandat kandidata SNSD-a Mare Granule dodjeljuje se kandidatu iste stranke Ani LJubojević, kompenzacioni mandat kandidata PDP-a Marine Blagojević dodjeljuje se kandidatu iste stranke Ani Čekić, kompenzacioni mandat Borana Bosančića iz DEMOS-a dodjeljuje se kandidatu iste stranke Suzani Gašić, dok se kompenzacioni mandat kandidata Pokreta za državu Amine Kavazović dodjeljuje Andrei Gajić.

Član CIK-a Ahmet Šantić objasnio je da je ova odluka donesena kako bi se ispoštovao princip da sva tri konstitutivna naroda imaju po četiri kompenzaciona mandata u Narodnoj Skupštini Republike Srpske, te istakao da će se u narednom periodu rješavati i pitanje kompenzacionih mandata u parlamentu FBiH.

Na današnjoj sjednici jednoglasno je usvojen i Izvještaj o devetomjesečnom izvršenju budžeta CIK-a u periodu od 1. januara do 30. septembra ove godine. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije