BiH

Partije podršku dobile i od umrlih ljudi

Partije podršku dobile i od umrlih ljudi
Foto: Ilustracija | Partije podršku dobile i od umrlih ljudi

SARAJEVO - Centralna izborna komisija BiH od raspisivanja izbora podnijela je 95 prijava nadležnim tužilaštvima zbog sumnje da je počinjeno krivično djelo, a najviše protiv "političkih subjekata" jer je prilikom provjera u potpisima podrške birača, pronašla imena umrlih osoba.

Iz CIK-a je saopšteno da se na ove prijave protiv političkih subjekata odnosi čak 51 slučaj te da su sve prijave podnesene u periodu od 12. do 15. decembra 2022. godine. 

"Sve inforamcije koje je CIK primila od građana, a te informacije su se odnosile na zloupotrebe registracije birača izvan BiH i glasanje putem pošte, za glasanje putem mobilnog tima, za navodu kupovinu glasova, su potem prijava dostavljene nadležnim tužilaštvima", saopšteno je iz CIK-a.  

Takođe, u saopštenju su naveli da će za biračke odbore za koje se utvrdi odgovornost, pokrenuti prekršajne postupke i izreći novčane kazne. 

"CIK je primila 13 rješenja od Tužilaštva Hercegovačko – neretvanskog kantona kojim se odbacuju kao neutemeljene pritužbe CIK-a izjavljene na naredbu o nepsrovođenju istrage protiv članova biračkih odbora angažovanih na biračkim mjestima na Lokalnim izborima u Gradu Mostaru 2021. godine. Iz Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona naovde da ne postoje osnovi sumnje da su prijavljeni počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret, niti neko drugo krivično djelo na što Tužilaštvo pazi po službenoj dužnosti", saopštili su iz CIK-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije