BiH

"Nestručno vještačeni sporni potpisi glasača na koje se poziva CIK"

"Nestručno vještačeni sporni potpisi glasača na koje se poziva CIK"
Foto: Arhiva / N. Uglješa | "Nestručno vještačeni sporni potpisi glasača na koje se poziva CIK"

BANJALUKA - Direktor banjalučkog Forenzičkog centra za vještačenje dokumenata Dane Branković rekao je da je vještačenje spornih potpisa glasača u Doboju i Srebrenici, na koje se pozvala Centralna izborna komisija (CIK) BiH, urađeno od nestručnog lica jer je riječ o osobi koja nije diplomirani inženjer grafičke tehnologije.

On je rekao da je nedopustivo da neko za, na primjer, 12 dana dobije status eksperta, te napomenuo da u Federaciji BiH nema nijednog diplomiranog inženjera grafičke tehnologije koji je vještak za dokumenta.

"Ako nije uradio vještačenje po pravilima struke, onda je njegov nalaz urađen na nedozvoljen i nestručan način, te kao takav ne može proizvoditi nikakvo pravno dejstvo. Dakle, u nalazu nisu prikazane, recimo, činjenice koje imaju svoju opredjeljujuću dokaznu snagu", rekao je Branković je na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci.

Branković je poručio da strane u sporu treba da traže od CIK-a zapisnik vještaka koji se bavio potpisima.

"Predlažem da se našem centru dostavi taj zapisnik pa da se konkretno izjasnimo o prisutnoj nestručnosti u nalazu vještaka", rekao je Branković.

On je ponovio da lica koja nemaju stručnu legitimaciju ne mogu tumačiti autentičnost spornih potpisa u zapisnicima sa lokalnih izbora u BiH u Doboju i Srebrenici.

"Da bi se to stručno obavilo potrebno je dostavljanje originalnog zapisnika sa tih biračkih mjesta, jer se u njegovoj fotokopiji ne može utvrditi tehnološka autentičnost spornog potpisa, odnosno da li je izveden hemijskom olovkom, ima li na poleđini izbočenje po liniji pisanja i slično. Ako vještak nije imao originalni zapisnik već fotokopiju, onda se ne može vještačiti", pojasnio je Branković.

On je dodao da je vještaku u smislu ispravnog rada trebalo dostaviti tri do pet dokumenata sa nespornim potpisima poznatih skriptora, u ovom slučaju glasača, koji su nastali u "normalnim", "vanjskim" uslovima pisanja.

Kada je riječ o utvrđivanju autentičnosti potpisa, Branković je rekao da je potrebno mnogo vremena i rada, a za, na primjer, pedesetak spornih potpisa u Srebrenici, i do 60 radnih dana.

CIK BiH nedavno je poništila izbore u Srebenici i Doboju, koji su održani 15. novembra 2020. godine.

CIK je donio odluku o poništavanju izbora na 26 redovnih biračkih mjesta i dva biračka mjesta u odsustvu u Osnovnoj izbornoj jedinici Srebrenica, za nivo načelnika i Skupštine opštine.

Izbori su poništeni i na 89 redovnih biračkih mjesta u Osnovnoj izbornoj jedinici Doboj za nivo gradonačelnika i Skupštine grada.

CIK je, između ostalog, obrazložio da su na planu glasanja u ove dvije opštine zabilježene brojne malverzacije, te da su grafolozi utvrdili nepravilnosti i krivotvorenje kada je riječ o potpisima glasača. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije