Gradovi

Supervizori nadgledaju biračka mjesta u Srebrenici i Doboju

Supervizori nadgledaju biračka mjesta u Srebrenici i Doboju
Foto: Arhiva / Ilustracija | Supervizori nadgledaju biračka mjesta u Srebrenici i Doboju

SARAJEVO - Centralna izborna komisija (CIK) BiH danas je u Sarajevu usvojila instrukciju o primjeni Izbornog zakona BiH o nadgledanju ponovljenih izbora u Srebrenici i Doboju 21. februara putem supervizora akreditovanih i ovlaštenih u ime Komisije.

Predsjednik CIK-a Željko Bakalar naveo je da se Komisija, raspisujući ponovne izbore za Srebrenicu i Doboj zbog nepravilnosti utvrđenih na biračkim mjestima na dan lokalnih izbora u BiH prošle godine, odlučila da se na svakom biračkom mjestu mora naći supervizor.

Supervizori, koje će, prema njegovim riječima, CIK ovlastiti i obučiti, jedna su vrsta dodatne garancije za sprovođenje zakonitog izbornog procesa u ovim izbornim jedinicama.

"Instrukcijom su propisane obaveze, prava i postupanje supervizora za nadzor rada lokalnih izbornih komisija i biračkih odbora, zatim prava supervizora u tom procesu, način na koji supervizori mogu postupati u slučaju uočavanja nepravilnosti i neke druge stvari", objasnio je Bakalar.

On je istakao da CIK ponovnim izborima u Srebrenici i Doboju pristupa sa velikom pažnjom.

"Uvođenje supervizora CIK-a na svako biračkom mjesto u ovim izbornim jedinicama smatramo neophodnim s obzirom na ono što se desilo 15. novembra, zbog čega smo bili prinuđeni da poništimo izbore", rekao je Bakalar i dodao da je Sud BiH potvrdio zakonitost odluka Komisije o poništavanju izbora u Doboju i Srebrenici.

CIK je danas usvojio i odluke o uspostavljanju Glavnog centra za brojanje i imenovalo direktora i zamjenike direktora Glavnog centra za brojanje za sprovođenje ponovnih izbora u osnovnim izbornim jedinicama Doboj i Srebrenica.

Članovi CIK-a izrazili su zabrinutost jučerašnjom raspravom vođenom u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH u vezi sa CIK-om.

Bakalar je istakao da ga brine to što su pojedini visoki zvaničnici juče u jednom od domova najvišeg parlamentarnog tijela BiH prvi put javno pozvali na bojkot i opstrukciju rada CIK-a, te izrazio bojazan da će zbog toga biti ugroženi izbori 2022. godine.

Član CIK-a Suad Arnautović rekao je da su se juče u Domu naroda čule neistine o radu Komisije i izrazio mišljenje da na to treba argumentovano odgovoriti, te javno objaviti sudsku dokumentaciju.

Negodovanje izrečenim u okviru rasprave u Domu naroda izrazio je član CIK-a Ahmet Šantić, ističući da su u raspravi učestvovali neki od najviših funkcionera i nosilaca stranačkih funkcija.

Na današnjoj sjednici CIK je prihvatio ostavku Nedeljka Ćorića na mjesto poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini, nakon što je imenovan za ministra u Vladi Republike Srpske, i njegov mandat dodijelio sljedećem kvalifikovanom kandidatu sa liste ove stranke Draganu Kneževiću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije