BiH

Rogić objasnio zašto je bio protiv poništavanja izbora u Doboju i Srebrenici

Rogić objasnio zašto je bio protiv poništavanja izbora u Doboju i Srebrenici
Foto: Ilustracija | Rogić obrazložio zašto je bio protiv poništavanja izbora u Doboju i Srebrenici

SARAJEVO - Centralna izborna komisija donijela je odluku da poništi izbore u Srebrenici i Doboju. Protiv ove odluke bio je samo član Vlado Rogić, koji nije podržao ni odluku koja se tiče ponovnog izbora načelnika u Travniku.

Rogić je u obrazloženju rekao da "na dan izbora nisu imali gotovo nijedan prigovor u Srebrenici".

"CIK je olako donio doluku o otvaranju postupka po službenoj dužnosti dok se to nikako nije htjelo uraditi za Mostar Jug. Za Srebrenicu nije bilo otvorenih predmeta u Tužilaštvu, nije bilo izvještaja MUP-a, dok u Mostaru postoje ozbiljne indicije da je najmanje jedan mandat u Vijeću proizvod krivičnog djela. Pored togaa CIK nije donio odluku o otvaranju postupka i poništenju izbora na pojedinim mjestima ili izbornim jedinicama", rekao je Rogić.

Dodao je da je CIK podlegao pritiscima nekih medija i krugova za donošenje ovakve odluke u slučaju Srebrenice i Doboja.

"Ne možemo tako lako i jednostavno donositi odluke u jednom slučaju, a u drugom biti protiv. Što se tiče Doboja, ne može CIK kao razlog poništenja imati neku Viber prepisku pojedinih kandidata političkih subjekata, da su pojedinci govorili za koga treba glasati ili imali neprimjerene ponude biračima na biračkim mjestima. Odgovornost za te pojedince je individualna i oni moraju odgovarati za učinjeno, ali to nisu valjani razlozi za poništenje", rekao je Rogić.

Istakao je i da je protiv donošenja odluke i nemogućnosti preuzimanja mandata za načelnika Travnika. Naglasio je da je ona "nepotrebna i trivijalna".

"Tražio sam donošenje konkretne odluke kome pripada mandat za načelnika – prvorangirani, drugorangirani… Nije donesena ključna odluka u ovoj pravnoj stvari. Odgovorno tvrdim da je CIK trebao utvrditi pripada li mandat drugoplasiranom i na tu odluku ostaviti mogućnost političkim subjektima da se žale pa da Sud BiH donese konačnu odluku", rekao je Rogić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije