BiH

Šta piše u prijedlogu rezolucije o Srebrenici

Šta piše u prijedlogu rezolucije o Srebrenici
Foto: Nezavisne/Arhiva | Šta piše u prijedlogu rezolucije o Srebrenici

Generalna skupština UN počela je da razmatra prijedlog rezolucije o Srebrenici, u kojem se navodi da se "11. juli proglasi za Međunarodni dan promišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine i da se obilježava svake godine".

Takođe osuđuje se "svako poricanje genocida u Srebrenici kao istorijskog događaja" i pozivaju države članice da "kroz svoje obrazovne sisteme razviju odgovorajuće programe u znak sjećanja i sprečavanja poricanja i pogrešnog tumačenja genocida u budućnosti".

Bez rezerve se, dodaje se, "osuđuju djela koja veličaju osobe pred međunarodnim sudovima osuđene za ratne zločine, uključujući i one odgovorne za genocid". Rezolucijom se od generalnog sekretara zahtjeva da uspostavi program informisanja pod nazivom "Genocid u Srebrenici i Ujedinjene nacinje", a pozivaju se i sve države članice, organizacije sistema UN-a te druge međunarodne i regionalne organizacije i civilno društvo i sve relevantne zainteresovne strane da "obilježavaju Međunarodni dan, uključujući posebne komemoracije i aktivnosti u znak sjećanja i u čast žrtava genocida 1995. godine u Srebrenici"..

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije