Društvo

Jovo Ilić, vozač saniteta za "Nezavisne": Ne bojim se, poštujem mjere

Jovo Ilić, vozač saniteta za "Nezavisne": Ne bojim se, poštujem mjere
Foto: N.N. | Jovo Ilić, vozač sanitetskog vozila za "Nezavisne": Nema strah od korone, pridržavam se mjera

Nemam strah od kovida-19, trudim se da se zaštitim, da slijedim propisane mjere, ali kao vozač sanitetskog vozila u svom radnom vijeku vidio sam mnoge gore stvari od ove bolesti, priča za "Nezavisne" šezdesetjednogodišnji Jovo Ilić, koji već 36 godina radi kao vozač saniteta u Bolnici u Zvorniku.

"U ovom poslu ima mnogo teških trenutaka, zato nam korona ne pada pretjerano teško. Čovjek se navikne na sve to. Susretao sam se sa velikim brojem teških slučajeva u ratu, a viđao sam i strašne stvari nakon saobraćajnih nesreća", rekao je Ilić.

Dodao je da je teško opisati kako izgleda jedan dan u ovom poslu, jer nikada ne zna šta će sljedeće da se desi.

"Nijedan dan nije isti, nemamo mi redoslijed kako će se nešto događati i da nam se svaki dan dešavaju iste stvari. Svaki dan je takoreći splet slučajnosti", kazao je Ilić.

Iako nekim građanima smeta to što povremeno moraju nositi zaštitne maske, Ilić kaže da je jedan dan pod punom zaštitnom opremom, koja se sastoji od skafandera, maske, vizira i rukavica, proveo čak 13 časova.

Kao vozač saniteta u svom radnom vijeku vidio mnoge teže stvari od korone

"Zaštitna oprema je neophodna samo ukoliko se prevozi kovid pacijent. Kada jednom obučete tu opremu, ne možete ni da jedete, ni da pijete, niti da idete u toalet dok ne završite s poslom", naveo je Ilić, koji dodaje da su na početku pandemije takvih dana imali mnogo, ali da je to s vremenom opalo.

"Sada ponovo imamo povećan broj kovid pacijenata koje prevozimo. Tada, kada sam u odijelu proveo više od pola dana, pacijenta sam morao da prevezem u Bijeljinu, a onda su mi javili da moram da putujem i u Banjaluku", ispričao je Ilić.

I mada je vrijeme provedeno u skafanderu neugodno, Ilić navodi da mu u ovom poslu ipak najteže pada čekanje pri prijemu pacijenata iz Bolnice u Zvorniku u neku drugu bolnicu.

"Kada prevozimo pacijente, na primjer u Banjaluku, dosta vremena provedemo u putu i u čekanju da našeg pacijenta prime u bolnicu. To nam nekada najteže pada", kazao je Ilić.

Dodao je, iako se često susreće sa pacijentima zaraženim virusom korona, da se do sada samo jednom testirao na ovaj virus, i to kada je i sam zbog povrede bio pacijent u bolnici.

"Da bih ušao u bolnicu kao pacijent, morali su me testirati i bio sam negativan na kovid-19", kazao je Ilić.

Kako sam kaže, svojim sugrađanima, ali i drugim građanima RS, poručio bi da nose maske, jer nije sramota nositi masku ako vam to čuva zdravlje.

"Prođem nekada gradom i vidim da rijetki nose maske, jer ih je valjda toga sramota. Poručio bih im da se pridržavaju mjera koliko mogu, da vode računa o ličnoj higijeni te da se ne okupljaju u velikom broju", zaključio je Ilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Najčitanije