Društvo

Na operacionim stolovima sve više kovid pozitivnih

Na operacionim stolovima sve više kovid pozitivnih
Foto: N.N. | Na operacionim stolovima sve više kovid pozitivnih

Zbog pandemije koja u BiH traje već osam mjeseci rad klinika za hirurgiju, iako reorganizovan, nije umanjio imperativ zaposlenih da svoj posao obavljaju najbolje i da spasavaju živote onih koji završavaju na operacionom stolu, a na operaciji završe i pacijenti zaraženi virusom korona.

Bez obzira na to što se proces rada odvija pod posebnim uslovima, jer je pandemija ta koja diktira drugačiji način i organizaciju, svaki pacijent kojem je potreban hitan hirurški zahvat bude operisan bez odgađanja, a pacijenti čije stanje to dopušta prvo se testiraju na kovid, a potom se izvede operacija.

Zoran Aničić, specijalista opšte i abdominalne hirurgije u Univerzitetskom kliničkom centru  Republike Srpske, kaže da se trenutno na Klinici za hirurgiju radi  punim kapacitetom, ali zbog naglog pogoršanja epidemiološke situacije sve opcije su u igri.

"Razmišljamo da se  čak i  ukine redovno  operisanje, odnosno 'hladnih' slučajeva,  jer situacija se iz dana u dan mijenja i usložnjava", kaže Aničić.

Dodaje da su, dok se situacija nije pogoršala, na lokaciji stare Hirurgije imali dežurne ekipe koje se vodile brigu o kovid pozitivnim hirurškim pacijentima.

"Na toj lokaciji operisani su pacijenti koji su bili pozitivni na virus korona, dok se na lokaciji Paprikovac odvija redovan program", priča Aničić.

Objašnjava da pacijentu koji treba liječenje i da bi bio smješten u bolnicu prvo se radi brzi test na koronu.

"Ukoliko postoji veća sumnja, onda se radi PCR test", kaže Aničić i ističe da testiranje i druge procedure usporavaju i otežavaju njihov način rada, ali da su primorani na takav način rada, prvenstveno radi zaštite  pacijenta, ali i samog medicinskog osoblja.

Znači, ako su u pitanju hitna stanja, pacijent prije nego li se zbrine obavezno se testira na kovid,   te ukoliko je negativan, ide kao hitan, a ne kovid pacijent.

"A ukoliko je test pozitivan, pripremaju se pripravne hirurške ekipe za kovid pacijente i onda su izmijenjeni i sama operacija i zaštita i postupanje s pacijentom u  toku operacije i poslije nje",  priča Aničić.

Dodaje da je UKC RS još u mogućnosti da svim pacijentima pruži adekvatnu medicinsku zaštitu, bili oni kovid pozitivni ili ne.

"Međutim, posljednjih dana dramatično se pogoršava epidemiološka situacija,  jer sve je više pozitivnih pacijenata koji zahtijevaju intenzivno liječenje", naveo je Aničić.

Ludvig Letica, specijalista hirurgije i supspecijalista abdominalne hirurgije u Sveučilišnoj  kliničkoj bolnici u Mostaru,  priča da se i na njihovoj klinici za hirurgiju protokoli prilagođavaju trenutnoj situaciji koju diktira broj hospitalizovanih i zaraženih virusom korona.

"To se prvenstveno odnosi na sigurnosne protokole, testiranje pacijenata, zabrane posjeta, reduciranje fizičkog kontakta koliko je moguće, a i nešto izmijenjenim planiranjem elektivnog kirurškog programa", kaže Letica.

Po protokolu koji je trenutno na snazi, svaki pacijent kojem je potreban hitan hirurški zahvat bude operisan bez odgađanja, te pacijenti čije stanje to dopušta prvo se testiraju, a potom budu operisani.

"Oni koji moraju hitno biti podvrgnuti operacijskom zahvatu operiraju se uz sve mjere zaštite te se potom smještaju u izolacijske jedinice do dolaska nalaza PCR testa", ističe  Letica.

Kako priča ovaj doktor, otkako je prisutan virus korona u BiH, način rada je zahtjevniji iz razloga što se u njihovoj ustanovi svaki pacijent dodatno testira za svaki invazivni dijagnostički pregled i operacioni zahvat.

"Nadalje, prilikom planiranja elektivnih zahvata nerijetko se dogodi da asimptomatski pacijent koji učini prijeoperacijski PCR test bude pozitivan, u kojem slučaju se operacijski zahvat odgađa, a onda je potrebno reorganizirati cijeli ili bar dio operacijskog programa. Tako nije samo kod nas, slični ili isti protokoli su na snazi i u drugim zemljama, kako bi se spriječila transmisija, ali i zaštitilo koliko je moguće bolničko osoblje", kazao je Letica.

Dodao je da pacijenti kojima je potreban hitan operacioni zahvat, kao što su krvarenja ili politraume, bude operisan bez odgađanja, naravno uz sve zaštitne mjere osoblja.

"To je jedan rizični momenat na koji medicinsko osoblje svjesno pristaje u svrhu zaštite života i zdravlja pacijenta", pojašnjava on.

Kako priča, u  slučaju da je pacijent pozitivan, a neophodno je hirurško liječenje, posao na ovoj klinici  organizovan je na način da su određeni protokoli za SARS CoV-2 pozitivne pacijente.

"Zaštita podrazumijeva posebne prostorije za pregled takvih pacijenata, posebne putove transporta, posebne liftove za prijevoz, zaštitna odijela za one koji su s njim u kontaktu, redovita testiranja osoblja koje je u kontaktu s virusom i još mnogo drugih tehničkih detalja koje je teško sve nabrojati. U svakom slučaju, život i zdravlje pacijenata su i dalje imperativ i dužni smo im pružiti potrebnu uslugu", pojašnjava Letica.

Dodaje da je, što se tiče njihove klinike, još uvijek više pacijenata koji su negativni na virus korona, ali kako priča, tendencija je takva da svakodnevno bilježe porast broja inficiranih.

"No smatram potrebitim naglasiti da tijek pandemije u skoroj budućnosti neće ovisiti isključivo o zdravstvenom sustavu. Naprotiv, izazov s kojim se trenutno borimo zahtijeva prije svega savjesno ponašanje stanovništva kako bi se minimalizirale mogućnosti prijenosa infekcije i rasteretio zdravstveni sustav, odnosno kako bi ostao kapacitiran da se nosi i sa drugim  dosadašnjim izazovima", kaže Letica.

Ističe da uz pacijente oboljele od virusa korona  i dalje liječe  i sve druge kliničke subjekte, što u kombinaciji može dovesti do kolapsa sistema, te da je samim tim nužno savjesno ponašanje građana.

"Ukoliko nam se dogodi preopterećenje sustava, možda kroz nekoliko tjedana nećemo biti u mogućnosti pružiti ni najosnovniju zdravstvenu uslugu", apelovao je Letica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Najčitanije