Društvo

Novitović za "Nezavisne": Trenutno najbolje biti na otvorenom prostoru

Novitović za "Nezavisne": Trenutno najbolje biti na otvorenom prostoru
Foto: Srna | Novitović za "Nezavisne": Trenutno najbolje biti na otvorenom prostoru

BANJALUKA - Milan Novitović, direktor Republičke uprave civilne zaštite, rekao je da je nakon snažnog zemljotresa koji je pogodio Hrvatsku, a osjetio se i u Srpskoj i BiH, preporuka građanima da budu na otvorenom prostoru, odnosno izvan objekata.

"Ne znamo šta će se dogoditi u narednom periodu, da li će se nastaviti podrhtavanje tla, ili će se stabilizovati. U tom iščekivanju uvijek je bolje biti na otvorenom prostoru, nego u objektu", naveo je Novitović.

Istakao je da je preporuka da građani nigdje ne izlaze ukoliko se u momentu zemljotresa zadese u objektu.

"U trenutku samog zemljotresa, nema napuštanja objekta, već u njemu koristite ono čime bi mogli da se zaštite, kao što su štok, noseća greda, sto i tako dalje. U vrijeme stabilizacije i očekivanja novog podrhtavanja tla, preporuka je da se ne bude u objektu nego na površinama koje su otvorene", istakao je Novitović u izjavi za "Nezavisne novine".

Novitović je naglasio da su sa trenutnom situacijomm uz njega, upućeni i komandant Štaba za vanredsne situacije Radovan Višković, te zamjenik komandanta Dragan Lukač.

"Naš tim za intervencije u ovakvim situacijama je aktiviran", rekao je Novitović u izjavi za "Nezavisne".

Istakao je da se zemljotres, osim zapadnog dijela Srpske, osjetio i šire, uključujući i Istočno Sarajevo.

Prema njegovim riječima, još nema zvaničnih informacija o eventualnoj štetu u Srpskoj usljed zemljotresa te da će to biti utvrđeno u narednih sat do dva.

"U slučaju potrebe ćemo održati i večeras sjednicu Štaba za vanredsne situacije. Uskoro ćemo izaći i sa upustvom da spriječimo bilo kakvu pojavu panike", naveo je Novitović.

Kako je naglasio naš sagovornik, kada je riječ o kapacitetima Republičke uprave civilne zaštite, svi su u pripravnosti.

"Koliko su potrebni i kada će biti u Banjaluci ili bilo kom gradu u Srpskoj, procjenjivaćemo dalje situaciju. Što se tiče nekih predviđanja da li će biti, da, biće. U kom intenzitetu, većem ili slabijem, to niko ne zna. Podrhvatanje tla je takvo da, od onog prvog dana podrhtavanja koje se dogodilo u Petrinji, može da traje i do sedam dana. Ali nema ni mjesta ni razloga za bilo kakvu paniku", naveo je Novitović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije