Svijet

BBC: Al Kaida slavi pobjedu talibana, ovo će joj dići moral

BBC: Al Kaida slavi pobjedu talibana, ovo će joj dići moral
Foto: Tanjug/AP | BBC: Al Kaida slavi pobjedu talibana, ovo će joj dići moral

Teroristička organizacija Al Kaida, koja je bila odgovorna za napad na SAD 11. septembra 2001. godine, se posljednjih godina prilično pritajila. Čelnike Al Kaide u Avganistanu su tada skrivali upravo talibani, što je i bio glavni razlog za američku intervenciju u toj zemlji, koja je sad neslavno završila.

Ogranak Al Kaide u Jemenu, koji je svojevremeno smatran najopasnijim, sad je objavio veliku pohvalu talibanima te ih nazvao "časnom i lojalnom grupom", navodi BBC-jev dopisnik za bezbjednost.

To vjerovatno nije ono što talibani žele čuti nakon što su prije nekoliko dana na pres-konferenciji u Kabulu, prvoj nakon pada glavnog grada Avganistana, obećali kako će prekinuti veze s Al Kaidom.

Procjenjuje se da trenutno u Avganistanu boravi više stotina Al Kaidinih militanata, pri čemu su neki navodno viđeni i u redovima talibana.

Sad će biti teže pratiti Al Kaidu u Avganistanu

U nedavno objavljenom UN-ovom izvještaju navodi se kako i dalje postoje snažne veze između te dvije grupe islamista.

Bez vojne prisutnosti zapadnih snaga u Avganistanu, ali i kooperativnih lokalnih obavještajnih službi, biće puno teže identifikovati i presresti komunikacije i aktivnosti Al Kaide, a naročito u zabačenim dijelovima zemlje poput provincije Kunar, navodi BBC.

Što se tiče drugih dijelova svijeta, Al Kaidine podružne u istočnoj i zapadnoj Africi uspješno pune svoje redove. Njima će situacija u Avganistanu svakako dići moral, zaključuje BBC-jev dopisnik u analizi.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije