Svijet

Brisel od Ankare traži smanjenje priliva migranata

Brisel od Ankare traži smanjenje priliva migranata
Brisel od Ankare traži smanjenje priliva migranata

BRISEL - EU vrši pritisak na Ankaru da smanji broj migranata, koji pomorskim putem dolaze u Grčku na manje od 1.000 dnevno, izjavili su danas zvaničnici EU.

"Nema dobre alternative za efikasnu saradnju sa Turskom", rekao je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk prije polaska u Ankaru radi razgovora sa predsjednikom Turske Tajipom Erdoganom.

U Briselu se 7. marta održava samit između EU i Turske do kojeg će biti pokrenuti svi diplomatski napori da se sačuva dogovor između Ankare i evropskog bloka postignut kako bi se smanjio priliv migranata.

Tri mjeseca nakon što se Ankara saglasila da će pomoći u rješavanju najteže migrantske krize u Evropi od Drugog svjetskog rata, više od 2.000 ljudi dnevno prelazi Egejsko more u improvizovanim čamcima i ribarskim brodovima kako bi stigli do obale Grčke.

Dva neimenovana zvaničnika iz NJemačke, koja je uglavnom krajnja destinacija za migrante, izjavila su da Berlin pokušava da ostvari da dnevni priliv migranata bude "u okviru tri brojke, ne četiri" kako bi krenula sa planiranim direktnim preuzimanjem izbjeglica iz Turske.

Prema riječima zvaničnika, na taj način bi bila poslata poruka sirijskim izbjeglicama u Turskoj da postoji put u Evropu kojim se može izbjeći utopljavanje ili zaustavljanje na granicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije