Svijet

Cipras: Samo ravnopravna podjela tereta migracijske krize

Cipras: Samo ravnopravna podjela tereta migracijske krize
Cipras: Samo ravnopravna podjela tereta migracijske krize

ATINA - Grčki premijer Aleksis Cipras je zaprijetio odbijanjem svakog evropskog sporazuma ukoliko teret migracijske krize ne bude razmjerno podijeljen među zemljama članicama Evropske unije.

 "Grčka više neće pristati ni na jedan sporazum ukoliko podjela tereta i odgovornosti migracijske krize ne bude razmjerna među zemljama članicama Unije", rekao je Cipras na raspravi u parlamentu. On je najavio da će pozvati sve šefova grčkih stranaka da se slože u vezi migracijske krize prije samita 7. marta u Briselu.

"Potreban je veliki politički konsenzus o tom pitanju", naglasio je premijer.

Cipras je izrazio svoje nezadovoljstvo nakon regionalnog sastanka organizovanog u Beču, bez Grčke o kontrolama granica balkanskih zemalja. Rekao  je da je sramotno što neke zemlje nisu poštovale odluke evropskog samita prošle sedmice o zajedničkoj akciji u migracijskoj krizi i da su djelovale jednostrano.

Odluka koju su prošle sedmice donijeli direktori policija pet zemalja balkanske migracijske rute (Austrije, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije) o jačanju kontrola na granicama, izazvala je posljednjih dana zakrčenje migranata na grčko-makedonskoj granici koja ostaje napola otvorena, a ona je glavni prijelaz kojim se kreću migranti prema zemljama centralne  i sjeverne Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije