Svijet

Fajman: Merkelova da zaustavi "trku izbjeglica"

Fajman: Merkelova da zaustavi "trku izbjeglica"
Fajman: Merkelova da zaustavi "trku izbjeglica"

BEČ-- Austrijski kancelar Verner Fajman pozvao je svoju njemačku koleginicu Angelu Merkel da zaustavi "trku izbjeglica" i uvede ograničenja za prihvat migranata.

On je, u izjavi bečkim dnevnicima "Esterajh" i "Kronen cajtung", kazao da raspodela izbjeglica u EU ne funkcioniše, jer se izbjeglice isključivo nadaju da će doći do Njemačke.

"Tek kada Nemačka uvede ograničenje i izbjeglice bude još samo direktno preuzimala iz kriznog regiona, obustaviće se logika migracije bez reda", poručio je Fajman.
On je istakao da Merkelova mora da okonča model trke u kojoj je svaki oni, koji dođe u Njemačku, pobjednik.
Trenutno su izbeglice slabo zainteresovane za one zemlje EU koje su uvele kontingente za prihvat, naveo je on.
S tim u vezi je preneo da je Francuska ponudila prijem 30.000 izbjeglica, a da nije prihvatila ni 1.000, pošto svi žele u Njemačku i Austriju.
Slično je i sa Portugalom, dodao je o, podsjetivši da je ta zemlja spremna da primi 7.000 izbjeglica, da na njih čeka, ali je svega 200 spremno da tamo i ode, jer se svi nadaju da će kad tad dospeti do Njemačke.

Fajman je preporučio Nemačkoj da, kao što je Austrija učinila, uvede jasnu gornju granicu za prihvat izbjeglica u visini od 400.000 godišnje.

EU i Njemačka moraju, kao i Austrija, jasno kazati da će onaj ko uz pomoć krijumčara dođe na spoljnu granicu EU biti vraćen, i to bez izuzetaka.

Izbjeglice svjesno sjede u blatu, vrše pritisak"

Austrijski vicekancelar izjavio je da izbjeglice na grčko-makedonsko granici svjesno sjede u blatu, kako bi izvršili pritisak za otvaranje balkanske rute.

Rajnhold Miterlener je, u izjavi bečkom dnevniku "Kronen cajtung", kazao da se slike, kao što je fotografija bebe u blatu, svesno politiziraju.

"I u Grčkoj su na raspolaganju odgovarajući smještaji posebno za porodice i djecu, ali mnoge izbjeglice ih ne prihvataju kako bi izvršili pritisak u cilju otvaranja balkanske rute“, podvukao je Miterlener.

On je rekao da slike bebe u blatu mogle da se izbjegnu, na primjer kroz smještanje bebe u bolnicu.

"Bebi želim dobru budućnost, nadam se u Evropi“, poručio je MIterlener.

(N.N/B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije