Svijet

Francuska zainteresovana za Putinov prijedlog o restauraciji Notr Dama

Francuska zainteresovana za Putinov prijedlog o restauraciji Notr Dama
Foto: Tanjug/AP | Francuska zainteresovana za Putinov prijedlog o restauraciji Notr Dama

PARIZ - Francuska s velikim interesovanjem razmatra prijedlog predjsednika Rusije Vladimira Putina o slanju ruskih stručnjaka koji bi pomogli u restaurisanju katedrale Notr Dam u Parizu, izjavio je član Komiteta za finansije Senata Francuske Žerar Longe.

"Mi Francuzi smo veoma dirnuti solidarnošću koju izražavaju širom svijeta i prije svega u zemljama kao što je Rusija, koje dijele našu kulturu, istoriju, hrišćansku tradiciju", rekao je Longe na sastanku s predsjednikom Međunarodnog komiteta Savjeta Federacije Konstantinom Kosačovom.

Najveći požar u pariskom Notr Damu u istoriji dogodio se u ponedeljak. Obrušio se toranj katedrale, a plamen je zahvatio noseću konstrukciju.

Prema saopštenju vatrogasaca, konstrukcija Notr Dama i glavna djela umjetnosti, kao i relikvije koje su čuvane u hramu, nisu oštećeni.

Prema navodima francuskih medija, požar bi mogao biti povezan s restauracionim radovima na katedrali.

Državni sekretar pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Francuske Loran Nunjes ranije je saopštio da će stabilizovanje situacije unutar same katedrale trajati još 48 sati, a nakon tog roka u hram će moći da uđu stručnjaci, kako bi nastavili posao oko zaštite djela umjetnosti.

Tužilaštvo je pokrenulo istragu zbog događaja. Glavni tužilac je saopštio da požar u katedrali nije izazvan namjerno, a prema preliminarnoj verziji, riječ je o slučajnom događaju. Pomoć povodom požara ponudile su brojne međunarodne organizacije i velike kompanije.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izrazio je saučešće predsjedniku Francuske Emanuelu Makronu i francuskom narodu povodom tragičnih posljedica požara u katedrali Notr Dam i ponudio Francuskoj najbolje ruske stručnjake za obnavljanje svetinje.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije