Svijet

Grupa bliska Islamskoj državi poručila: Notr Dam božja kazna za hrišćane

Grupa bliska Islamskoj državi poručila: Notr Dam božja kazna za hrišćane
Foto: Tanjug/AP | Grupa bliska Islamskoj državi poručila: Notr Dam božja kazna za hrišćane

Na posterima grupe "Al Muntasir", bliske Islamskoj državi, požar u kome je oštećena katedrala Notr Dam u Parizu predstavljen je kao božje djelo i kao kaznu za hrišćane.

Iako nijedna teroristička grupa nije preuzela odgovornost za tragični požar i sve ukazuje na to da je u pitanju nesrećni slučaj, “Al Muntasir” je preplavila internet fotografijama na kojima se prijeti uništenjem katedrale, prenijela je agencija V4NA.

U izvještaju organizacije koja prati propagandne aktivnosti islamskih terorističkih grupa SITE navodi se da su ispod slika koje prikazuju Notr Dam u plamenu istaknute poruke "Lijep dan", ili "Pazite se sljedećeg požara".

Al Muntasir je grupa koja je poznata francuskim vlastima i koja je prvenstveno bila aktivna u Siriji, ali je od nedavno prisutna i u Evropi.

Kako navodi agencija, crkve i hrišćanski simboli su već duže vrijeme u ozbiljnoj opasnosti u Francuskoj. Podsjeća se da je u posljednjem terorističkom napadu u Parizu kao meta označena crkva u blizini Notr Dama.

Podsjetimo da su katedralu Sen Sulpis 17. marta zapalili nepoznati počinioci, ali je srećom požar na vrijeme ugašen.

Isto tako navodi se da Notr Dam nije prvi put označen kao meta, naime 2016. godine je francuska protivteroristička agencija uhapsila tri žene koje su željele da priđu katedrali automobilom sa sedam pripremljenih plinskih boca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije