Svijet

Žuti prsluci: Makron koristi požar u političke svrhe

Žuti prsluci: Makron koristi požar u političke svrhe
Foto: Tanjug/AP | Žuti prsluci: Makron koristi požar u političke svrhe

PARIZ - Lider pokreta "žutih prsluka" Ingrid Levavase optužila je danas predsjednika Francuske Emanuela Makrona da u političke svrhe koristi požar koji je zahvatio katedralu Notr Dam.

Makron je izazvao kritike jer je prošle sedmice u obraćanju naciji govorio o požaru u katedrali, a ne o odgovoru na socijalnu krizu koja je dovela do početka protesta "žutih prsluka" u novembru prošle godine.

Dodatno negodovanje javnosti izazvalo je to što su u roku od nekoliko časova milijarderi obećali više miliona evra za obnovu oštećene katedrale a na zahtjeve "žutih prsluka" francuska administracija nije ni odgovorila.

"Svi posmatramo gomilanje miliona iako smo proveli pet mjeseci na ulicama u borbi protiv socijalne i fiskalne nepravde. Ono što se desilo u Notr Damu je očigledno tragedija ali niko nije poginuo. Neki govore i o nacionalnoj žalosti kao da su izvan pameti", naglasila je Levavaseova.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner ranije je najavio da će za sutra zbog protesta "žutih prsluka" biti angažovano 60.000 policajaca a da će u blizini Notr Dama biti zabranjena okupljanja.

"Žuti prsluci" će sutra izaći na ulice 23. vikend zaredom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije