Svijet

Gardijan: Vrhovni vođa talibana mrtav?

Gardijan: Vrhovni vođa talibana mrtav?
Foto: N.N. | Vođu talibana i potpredsjednika Vlade nije niko vidio mjesec dana

KABUL - Vođa talibana Hibitulah Ahundžada i potpredsjednik Vlade talibana Abdul Gani Baradar nisu viđeni u javnosti u Kabulu od kako su talibani preuzeli kontrolu nad Avganistanom.

Kako navodi Gardijan, u Kabulu se govori da je Ahundžada navodno ubijen ili teško povrijeđen u tuči sa drugom visokom talibanskom figurom tokom rasprave o podjeli avganistanskog ministarstva.

List navodi da su zvaničnici u ponedjeljak objavili fotografije bilješke koje su ispisane rukom jednog od Baradarovih zamjenika, u kojima piše da je Baradar u Kandaharu, i objavili audio snimak na kome navodno Baradar priča da je živ.

Nedostatak video snimka izazvao je sumnju kod Avganistanaca.

"Mula Baradar, zamjenik premijera, u glasovnoj poruci je odbacio sve tvrdnje, da je povrijeđen ili ubijen u sukobu. On kaže da su to laži koje su potpuno neosnovane", objavio je talibanski zvaničnik Suhail Sahen na svom Twitter profilu.

Prema avganistanskoj mreži analitičara, već se smatralo da je Baradar izgubio u unutrašnjim talibanskim sporovima oko formiranja nove vlade.

Od trojice talibana koji su bili zamjenici vrhovnog vođe prije pada Kabula, Baradar jedini nije obezbijedio ministarstvo.

Vojni vođa Jakub Omar, sin vođe osnivača grupe, dobio je Ministarstvo odbrane, a Sirajudin Hakani je obezbijedio Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Avganistanska mreža analitičara takođe je primijetila da je Ahundžadino odsustvo sa svih javnih i privatnih događaja, skoro mjesec dana nakon pada Kabula, ukazivalo na to da više nije živ, i da je veoma čudno da je Ahundžada još uvijek toliko povučen sada, kada su talibani na vlasti.

Smrt vođe osnivača talibana mule Mohameda Omara krila se dvije godine, a za to vrijeme su talibani nastavljali da daju izjave u njegovo ime, piše Gardijan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije