Svijet

Iz Avganistana evakuisano više od 2.200 diplomata i civila

Iz Avganistana evakuisano više od 2.200 diplomata i civila
Foto: Tanjug/AP Photo/Francois Mori | Iz Avganistana evakuisano više od 2.200 diplomata i civila

KABUL - Više od 2.200 diplomata i ostalih civila do sada je evakuisano vojnim letovima iz Kabula, rekao je danas Rojtersu zapadni bezbjednosni zvaničnik u glavnom gradu Avganistana.

Ovaj zvaničnik je dodao da za sada nije poznato kada će biti nastavljeni civilni letovi iz Kabula.

U akciju izvlačenja svojih državljana uključio se i Japan, koji je u "bliskom kontaktu" sa manjim brojem svojih građana koji se i dalje nalaze u Avganistanu, rekao je Vladin portparol Kacunobu Kato.

On je rekao da je cilj da se osigura njihova bezbjednost nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad glavnim gradom. Kacunobu je rekao da za sada nema izvještaja o tome da je bilo koji Japanac povrijeđen, ali nije želio da saopšti više detalja iz bezbjednosnih razloga.

Australija je evakuisala 26 ljudi iz Avganistana u svom prvom spasilačkom letu, saopštio je premijer Skot Morison. Australijski vojnici prethodno su stigli na aerodrom u Kabulu, gdje se od ranije nalaze njihove američke i britanske kolege.

Australija je ranije najavila da će poslati 250 vojnika u Kabul da bi evakuisala svoje građane i neodređeni broj Avganistanaca koji su dobili vize nakon što su radili za Australiju.

Oružane snage Kanade saopštile su da planiraju nastavak letova u Avganistan da bi pomogle u evakuaciji civila, pošto SAD ponovo kontrolišu aerodrom u Kabulu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije