Svijet

Kurc: Evropi nedostaje političke volje za rješavanje migrantske krize

Kurc: Evropi nedostaje političke volje za rješavanje migrantske krize
Kurc: Evropi nedostaje političke volje za rješavanje migrantske krize

BEČ - Države moraju poduzimati vlastite mjere dok Evropa ne pronađe zajedničko rješenje migrantske krize, rekao je austrijski ministar spoljni poslova Sebastian Kurc u srijedu u Beču uoči početka ministarske konferencije o migrantskoj krizi koja je okupila ministre unutrašnjih poslova i spoljni poslova odnosno njihove pomoćnike iz deset zemalja duž balkanske rute.

"Dok EU ne pronađe zajedničko rješenje migrantske krize moramo preduzimati nacionalne mjere kako bi se zaustavio preveliki priliv migranata duž balkanske rute prema Evropi", rekao je novinarima austrijski ministar Kurc.

Limit prihvata od 37.500 azilanata godišnje

Dodao je da je zbog toga  potreban regionalni dogovor sa zemljama duž balkanske rute. Austrija je uvela limit prihvata migranata koji se provodi od petka a koji pogađa te zemlje.

"Naš je cilj jasan i dalje smo spremni biti solidarni, prihvatiti izbjeglice ali postavili smo limit prihvata od 37.500 azilanata godišnje , rekao je ministar Kurc i dodao da u Evropi ne nedostaje konferencija o migrantskoj krizi nego političke volje za njeno rješavanje.

Grčka nije pokazala  spremnost da redukuje slanje migranata

Odgovarajući na pitanje o grčkim kritikama  te austrijske inicijative  jer nije pozvana na skup, Kurc je odgovorio da  na sastanku ministara spoljni poslova  EU -a  i zemalja Zapadnog Balkana prije nekoliko sedmica u Amsterdamu  Grčka nije pokazala  spremnost da redukuje slanje migranata prema srednjoj  Evropi nego da je njen interes da ih što prije i brže transportuje prema srednjoj  Evropi, te da se takva politika ne može dalje provoditi.

"Evropa je pred jednim od najvećih izazova od Drugog svjetskog rata" izjavila je austrijska ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner.

"Svi vjerujemo u evropsko  zajedničko rješenje  ali dok ga nema  moramo provoditi nacionalne i regionalne mjere koje želimo provesti zajedno sa  državama na balkanskoj ruti kako bi se zaustavio veliki priljev izbjeglica".

Svrha konferencije  je uskladiti stavove i dogovor o aktualnim migracijskim izazovima  na balkanskoj ruti  a prema dostupnim izvorima na sastanku se očekuje i zajednička  deklaracija.

Bečki sastanak o migrantskoj krizi  zajedno su organizovali austrijsko ministarstvo spoljnih  i  unutrašnjih poslova a na njemu učstvuju ministri unutarašnjih poslova i spoljnih poslova odnosno njihovi pomoćnici zemalja Austrije,  Albanije, BiH, Crne Gore, Hrvatske,  Kosova, Makedonije, Bugarske, Slovenije i Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije