Svijet

Lavrov: Dolina Pandžšir priprema otpor talibanima

Lavrov: Dolina Pandžšir priprema otpor talibanima
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Lavrov: Dolina Pandžšir riprema otpor talibanima

U dolini Pandžšir se, pod vođstvom potpredsjednika pale avganistanske vlade Amrulaha Saleha i sina pokojnog komandanta Masuda, priprema otpor talibanima, rekao je u četvrtak ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, pozvavši na pregovore o novoj vladi u Avganistanu.

"Talibani ne drže pod kontrolom čitavo područje Avganistana. Stižu nam informacije o situaciji u dolini Pandžšir. Tamo su koncentrisane snage pokreta otpora potpredsjednika Saleha i Ahmada Masuda", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare održanoj u Moskvi.

Dolina Pandžšir je središte otpora i etničko tadžikistansko uporište sjeveroistočno od Kabula.

Ahmad Masud, mjesni vođa Nacionalnog fronta otpora Avganistana, pozvao je Zapad da pruži podršku i oružje u borbi protiv talibana.

U kolumni koju je u srijedu objavio Washington Post Masud tvrdi da su mu se u Pandžširu pridružili vojnici avganistanske vojske, "zgroženi predajom svojih komandanata", kao i bivši pripadnici avganistanskih specijalnih snaga.

"Ali nama treba više oružja, više municije, više opreme", ističe Masud, uvjeravajući da talibani predstavljaju prijetnju i izvan Avganistana.

"Pod kontrolom talibana Avganistan će nesumnjivo postati baza radikalnoga islamističkog terorizma..., a ovdje će se ponovno izmišljati zavjere protiv demokratija", napisao je.

"Toliko smo se dugo borili za otvoreno društvo, društvo u kojem bi djevojke mogle postati doktori, naša štampa mogala je slobodno izvještavati, naši mladi ljudi mogli su plesati i slušati muziku ili prisustvovati fudbalskim utakmicama na stadionima koje su nedavno koristili talibani za javna pogubljenja - a uskoro bi se to moglo ponoviti."

"Amerika još uvijek može biti velik arsenal za demokratiju podržavajući mudžahedine koji su ponovno spremni da se suoče s talibanima", napisao je Masud.

Masud je sin Ahmada šaha Masuda, vođe otpora talibanima kojega su 2001. ubili članovi Al Kaide.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije