Svijet

Mediji: Njemačka pravi planove o zatvaranju granica

Mediji: Njemačka pravi planove o zatvaranju granica
Mediji: Njemačka pravi planove o zatvaranju granica

BERLIN -- Njemačka bi mogla da promijeni svoju politiku "otvorenih vrata" i da zatvori granice za tražioce azila, tvrdi njemački list "Velt am Zontag".

List se poziva na zvanične planove u koje je imao uvid, a koji predviđaju uvođenje kontrola na svim njemačkim granicama.

Izvori bliski njemačkom ministru unutrašnjih poslova Tomasu de Mezijeru rekli su tom listu da je on naložio zvaničnicima da izrade planove o zatvaranju granica.

"Za De Mezijera, vrijeme propuštanja izbjeglica je prošlo", naveli su isti, neimenovani izvori na koje se "Velt" u svom nedeljnom izdanju poziva.

Njemački list je ocijenio da su prijedlozi Berlina "jasna prijetnja po EU", prenosi britanski "Dejli mejl", uz ocjenu da bi takva politika značila priznanje da je poziv kancelarke Angele Merkel izbjeglicama bio poguban i zadala bi "smrtni udarac" Šengen zoni.

Njemački plan bi podrazumijevao sprovođenje takozvanih Dablinskih propisa, prema kojima zahtjevi svih tražioca azila moraju da budu obrađeni u prvoj zemlji članici EU u koju uđu.

Otkako je počela izbeglička kriza, Njemačka je primila 1,1 miliona izbjeglica, dok se još 2,5 miliona očekuju u narednih pet godina.

(N.N/b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije