Svijet

Talibani izložili mrtva tijela na gradskom trgu

Talibani izložili mrtva tijela na gradskom trgu
Foto: Tanjug/AP | Mediji: Talibani izložili mrtva tijela na gradskom trgu
Tanjug

KABUL - Talibani su objesili tijelo mrtvog muškarca na dizalicu koju su postavili na glavnom trgu grada Herat u zapadnom Avganistanu, a ovaj jeziv prizor nagovještava povratak nekih od njihovih ranijih metoda vladavine, navodi AP pozivajući se na izjave svjedoka.

Vazir Ahmad Sediki, koji vodi obližnju apoteku, potvrdio je za agenciju da su četiri tijela donijeta danas na trg, a tri kasnije premještena na druge trgove u gradu kako bi bili izloženi.

Sediki je rekao da su talibani objavili na trgu da su njih četvorica uhvaćeni u otmici i da ih je policija ubila, a nije poznato da li su oni poginuli u sukobu sa policijom ili nakon njihovog hapšenja.

Mula Nuruddin Turabi, jedan od osnivača talibana i glavni izvršilac njihovog strogog tumačenja islamskog zakona kada su posljednji put vladali Avganistanom, najavio je za AP ove nedjelje da će oni ponovo izvršavati kazne pogubljenja ili odsjecanja ruku, mada najvjerovatnije bez prisustva javnosti.

Od kada su talibani 15. avgusta zauzeli Kabul i preuzeli kontrolu nad zemljom, Avganistanci, ali i cijela međunarodna zajednica su u iščekivanju da vide da li će se oni ponovo u provođenju svoje vlasti i islamskog zakona koristiti najsurovijim metodama, kao što su to radili krajem devedesetih.

Upozoravamo čitaoce da su fotografije u galeriji uznemirujuće prirode.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije