Svijet

Mekenzi: Uzrok pada vlade Avganistana sporazum Trampa sa talibanima

Mekenzi: Uzrok pada vlade Avganistana sporazum Trampa sa talibanima
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Mekenzi: Uzrok pada vlade Avganistana sporazum Trampa sa talibanima

VAŠINGTON - Načelnik Centralne komande američke vojske, general Frenk Mekenzi, tvrdi da je uzrok pada vlade Avganistana sporazum administracije tadašnjeg predsjednika Donalnda Trampa sa talibanima iz 2020. godine, koji predviđa potpuno povlačenje američkih snaga iz te zemlje.

Mekenzi je pred Odborom za oružane snage Predstavničkog doma američkog Kongresa naveo da je pad avganistanske vlade počeo nakon što je broj američkih vojnika, odlukom aktuelnog predsjednika Džoa Bajedena iz aprila ove godina o potupunom povlačenju do septembra, pao ispod 2.500, prenosi AP.

General Mekenzi je ocijenio da je sporazum iz Dohe imao "zaista poguban efekat" na avganistansku vladu i vojsku.

Sa tom ocjenom saglasio se ministar odbrane Lojd Ostin, rekavši da je sporazum pomogao talibanima da "ojačaju", navodi BBC.

Osim određivanja datuma povlačenja, sporazum iz Dohe predviđa obavezu talibana da preduzmu korake na sprečavanju grupa poput Al-Kaide da ugroze bezbjednost SAD i njihovih saveznika.

Nakon što je izabran za predsjednika SAD, Džo Bajden je nastavio sprovođenje plana o povlačenju, ali je za krajnji rok umjesto maja određen 31. avgust.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije