Svijet

Napetost na koti 59 kod Đevđelije

Napetost na koti 59 kod Đevđelije
Napetost na koti 59 kod Đevđelije

SKOPLjE - U uslovima gotovo simboličnog propuštanja izbjeglica na „punktu“ kod granične kote 59. južno od Đevđelije, na ulasku u Makedoniju, u prepunom registraciono-prolaznom centru Idomeni na sjeveru Grčke, više od 8.000 zadržanih nevoljnika iz Sirije, Iraka i Avganistana i dalje grozničavo čeka na dozvolu nastavka puta balkanskom rutom prema krajnjim destinacijama centralne i zapadne Evrope.

Na tom tijesnom grlu balkanske rute izbjeglica prolaz je praktično zatvoren. U MUP Makedonije je potvrđeno da je strogim pridržavanjem dogovorenog režima propuštanja isključivo izbjeglica iz Sirije i Iraka sa putnim ispravama i utvrđenom zemljom krajnje destinacije, bez prihvata državljana Avganistana, u protekla 24 časa iz Grčke dozvoljen ulaz i za dalji tranzit na sjever prema Srbiji otpremljeno svega 210 registrovanih stranaca u zbiegu.

Izdate su im potvrde o iskazanoj nameri za podnošenje zahtijeva za priznavanje prava na azil. Među propuštenima je 158 Sirijaca i 52 državljana Iraka. Avganistanci ostaju i dalje na čekanju.

Znatno veći broj izbjeglica od te simbolične kvote propuštenih, tokom toći i u utorak ujutru pristigao je iz unutrašnjosti Grčke na granični prostor kod kampa Idomeni. Dio izbeglica je zadržan i u novoformiranom prihvatnom centru kraj benzinske pumpe u Polikastru oko 17 kilometara pre sjeverne grčke granice.

Poslije kišne noći, veliki broj izbjeglica od kojih su većina žene, djeca, iznemogli i bolesni, u zastoju pred granicom već više od deset dana, ostali su praktično na ledini međugraničnog prostora - pod vedrim nebom, jer su im šatori poplavljeni. Za mnoge novopridošle izbjeglice, pak, šatora više i nema.

„Vrata“ na novoizgrađenoj i ojačanoj ogrand granične linije sa Grčkom, bukvalno na kolosijeku međunarodne pruge koridora 10, jake snage pripadnika specijalnih policijskih jedinica MUP-a Makedonije posebno čuvaju, poslije incidenata i probijanja prepreka od strane mase ogorčenih izbjeglica. Situacija je u utorak bila mira, ali i dalje vrlo napeta.

Međunarodna pruga je „do daljnjeg“ blokirana. Vrata dobro zamandaljena i policijski obezbijeđena. Strahuje se da bi makar i kratkim otvaranjem te „porte“ za propuštanje vozova, masa izbjeglica iskoristila za nekontrollisani proboj na teritoriju Makedonije. U međuvremenu četiri kompozicije teretnih vozova kod stanice Idomeni čeka na prolaz prema sjeveru. Istovremeno šest kompozicija sa teretom namijenjenim za Grčku, pak, zaustavljeno je na teritoriji Makedonije.

ZABRANE ZA NOVINARE

Zbog sve veće „prebukiranosti“ prihvatno-registracionim centrima za izbjeglice u Grčkoj, vlasti u Atini uvele su mjere zabrane pristupa predstavnicima medija.

U saopštenju ministarstva za imigracionu politiku precizirano je da se poslenicima medija za posjetu centrima za migrante na kopnu ili na ostrvima neće izdavati dozvola - "do daljnjeg".

(N.N/Novosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije