Svijet

Njemačke vlasti identifikovale ranije krvinika iz Berlina kao opasnost

Njemačke vlasti identifikovale ranije krvinika iz Berlina kao opasnost
Njemačke vlasti identifikovale ranije krvinika iz Berlina kao opasnost

BERLIN - Njemačke istražne vlasti su još u februraru prošle godine identifikovale Anisa Amrija, koji je kamionom uleteo u posjetioce božićnog vašara u Berlinu, kao opasnost, ali su na kraju zaključile da nije vjerovatno da će on izvršiti napad, piše Zidojče cajtung.

Dvadest četvorogodišnji Amri je 19. decembra kamionom uletio u božićni vašar u njemačkoj prijestonici, usmrtivši 12 ljudi a odgovornost za napad je preuzela Islamska država, nazvavši napadača svojim "vojnikom."

Njemački istražitelji su procijenili da je Amri opasnost nakon što su dobili obavještajne podatke da je on bio u kontaktu sa licima za koje se sumnja da su pripadnici Islamske države, a kojima je ponudio da bude bombaš samoubica, prenosi Rojters, pozivajući se na njemački dnevnik.

Amri, koga je italijanska policija kasnije usmrtila u Milanu 23. decembra, želio je da kupi oružje za napad u Njemačkoj i tražio je saučesnike, piše Zidojče cajtung, pozivajući se na dokumente službi bezbjednosti.

Međutim, njemački funkcionieri koji su razmatrali da li da ga deportuju, zaključili su na kraju da on ne predstavlja neposrednu opasnost i da njegov slučaj ne mogu da iznesu pred sud.

Napad je njemačke poslanike podstakao da traže jače mjere bezbjednosti, a kancelarka Angela Merkel je u novogodišnjem obraćanju rekla da je islamski terorizam najveći test sa kojim se suočava Njemačka.

Zvaničnici njemačkog ministarstva unutrašnjih poslova zasada nisu komentarisali pisanje Zidojče cajtunga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije