Svijet

Osumnjičeni za napad u Berlinu bio u zatvoru u Italiji

Osumnjičeni za napad u Berlinu bio u zatvoru u Italiji
Osumnjičeni za napad u Berlinu bio u zatvoru u Italiji

RIM - Tunišani osumnjičen za teroristički napad na božićnom sajmu u Berlinu, za kojim je njemačka policija raspisala nagradu do 100.000 evra, bio je četiri godine u italijanskom zatvoru i pušten je jer nije mogao da bude deportovan u domovinu, objavili su italijanski mediji.

Anis Amri (24) je osumnjičen za napad kamionom u poneđeljak u Berlinu, kada je ubijeno 12, a povrijeđeno 48 osoba.

U Italiju je pobjegao poslije "arapskog proljeća" 2011. u Tunisu, kada je svrgnut s vlasti Zine El Abidine Ben Ali.

Agencija ANSA objavila je da su italijanske vlasti htjele da izruče Amrija nakon što odsluži zatvorsku kaznu izrečenu za više djela, ali to nije bilo moguće jer nije posedovao dokumenta zemlje iz koje potiče.

Kaznu je služio u zatvoru u Palermu i bio je nasilan, ali u zatvoru nije pokazivao znakove radikalizacije, navodi italijanska agencija.

Poslije odsluzenja kazne 2015, bio je prevezen u Centar za identifikaciju u očekivanju dokumenata iz Tunisa koji nisu nikada stigli, pa je po isteku zakonskog roka morao da napusti Italiju, navodi agencija pozivajući se na izvore istrage.

U Njemačku je stigao kao izbjeglica 2015, a ove godine mu je odbijen zahtjev za azil.

Mediji u Njemačkoj navode da je bio na listi potencijalnih počinitelja terorističkih napada i da je bio u kontaktu s Islamskom državom.

Njemačka je juče ponudila 100.000 evra za informacije koje bi dovele do hapšenja Amrija. Objavljene su i njegove fotografije uz napomenu da može biti nasilan i naoružan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije