Svijet

Orban: Dogovor EU i Turske je iluzija

Orban: Dogovor EU i Turske je iluzija
Orban: Dogovor EU i Turske je iluzija

BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orban smatra iluzornim obećanje EU da će Turskoj dati novac i učiniti druge ustupke ako spriječi novi priliv migranata ka Evropu.

"Preklinjemo turskog predsjednika Tajipa Erdogana za bezbjednost na našim granicama u zamjenu za novac i ustupke jer ne možemo da ih štitimo sami. To dovodi do toga da će budućnost i bezbjednost Evrope zavisiti od Turske", izjavio je Orban za njemački dnevnik "Bild".

Članice EU odobrile su početkom mjeseca fond od tri milijarde evra za Tursku za poboljšanje životnih uslova izbjeglica u toj zemlji za obećanje Ankare da će osigurati da manje migranata ide ka Evropi.

Međutim, postoje indicije da se priliv migranata ne smanjuje u odnosu na prošli godinu kada je u Evropu stiglo više od milion izbjeglica.

Orban je jedan od najglasnijih kritičara stava njemačkog kancelara Angele Merkel prema izbjeglicama. On je juče najavio planove za održavanje referenduma o kvotama EU za preraspodijelu migranata širom evropskog bloka.

"Brisel obećava Turcima nešto što ne možemo ili ne želimo da ispunimo. Plan za preuzimanje više stotina hiljada izbjeglica iz Turske i njihova preraspodijela širom Evrope predstavlja iluziju", naglašava Orban.

On je dodao da, ukoliko bi se Mađarska saglasila s tim planom onda bi "mogla slobodno da ga veže za postolje zastave u Budimpešti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije