Svijet

Pola miliona migranata stiglo krajem 2015. godine

Pola miliona migranata stiglo krajem 2015. godine
Pola miliona migranata stiglo krajem 2015. godine

BRISEL - Oko pola miliona ilegalnih migranata stiglo je u Grčku tokom tri posljednja mjeseca 2015. godine, od kojih je većina nastavila putovanje ka sjeveru Evrope preko Balkana, objavila je danas granična Agencija EU Fronteks.

Fronteks je zabilježio 484.000 ilegalnih graničnih prelazaka na "istočnoj sredozmenoj ruti", iz Turske ka Grčkoj, u periodu od oktobra do decembra i 466.000 ilegalnih prelazaka na "zapadnoj balkanskoj ruti", gdje ljudi ponovo ulaze u EU kroz Hrvatsku, a preko Srbije.

To znači da je u prethodnom kvartalu zabilježeno ukupno 978.300 ilegalnih prelazaka granice u EU, što je rekordan broj od kako je Fronteks počeo da prikuplja ove podatke 2007. godine.

Od migranata koji su stigli u Grčku, uglavnom na ostrva blizu turske obale, 46 odsto se izjasnilo da su Sirijci, a 28 odsto da su Avganistanci.

Agencija je takođe zabilježila manji broj dolazaka u Italiju iz pravca Libije, odnosno porast broja dolazaka u Španiju iz pravca Maroka, ali je taj broj i dalje na niskom nivou.

U četvrtom kvartalu je na "zapadnoj sredozemnoj ruti" zabilježeno 2.800 ilegalnih prelazaka, objavio je Fronteks uz napomenu da je u pitanju rekordan broj dolazaka, i dva puta veći broj u odnosu na isti period 2014. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije