Svijet

Potpredsjednik Avganistana Saleh napustio Pandžšir

Potpredsjednik Avganistana Saleh napustio Pandžšir
Foto: NN Arhiva | Potpredsjednik Avganistana Saleh napustio Pandžšir

KABUL - Potpredsjednik Avganistana Amrulah Saleh, koji se proglasio "privremenim predsjednikom" nakon što je Ašraf Gani napustio zemlju kada su talibani osvojili Kabul 15. avgusta, napustio je Panšir, jedinu provinciju u Avganistanu gdje talibani nemaju kontrolu, i otišao ka Tadžikistanu, izjavio je danas izvor iz Kabula za TAS S.

"Situacija u Pandžširu je teška. Talibani opkoljuju region sa sve četiri strane, blokiraju pristup internetu, struji i telefonskim linijama. Prošle noći, Saleh je napustio Padžnšir i zaputio se ka Tadžikistanu. Vrlo vjerovatno je da je on sada tamo", dodao je izvor.

Nešto ranije, Saleh je na svom Twitter nalogu pozvao međunarodnu zajednicu da obrati pažnju na talibanske aktivnosti u Pandžširu.

On je optužio talibane da su prekinuli isporuku struje i presjekli telefonske veze u regionu, kao i da su ljudima blokirali pristup lijekovima i humanitarnoj pomoći.

Nakon neuspjeha pregovora između talibana i Fronta nacionalnog otpora, talibanski borci su izveli ofanzivu na Pandžšir ranije ove sedmice.

Portparol pokreta otpora Fahim Dašti rekao je za Tas s da talibani nisu uspjeli da osvoje nijedan punkt u regionu i da su pretrpjeli gubitke, kao i da je 350 talibanskih boraca ubijeno.

Talibani, međutim, nisu saopštili ništa o svojim gubicima i izvijestil su da napreduju u Pandžširu, najavivši svoju namjeru da uskoro stave ovu provinciju pod svoju kontrolu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije