Svijet

Protest žena u Kabulu, traže da se vrati njihovo ministarstvo

Protest žena u Kabulu, traže da se vrati njihovo ministarstvo
Foto: Tanjug/AP | Protest žena u Kabulu, traže da se vrati njihovo ministarstvo
Tanjug

KABUL - Više desetina žena protestovalo je danas ispred avganistanskog ministarstva za ženska prava koje je zatvoreno nakon što su talibani preuzeli vlast u Avganistanu 15. avgusta.

Umjesto ministarstva za ženska prava, sada se tu nalazi ministarstvo za promociju vrlina i sprečavanje poroka, prenosi Rojters.

Žensko osoblje koje je radilo u ministarstvu pokušava nekoliko nedjelja da se vrati na posao, međutim, uvijek dobijaju isti odgovor - a to je da idu kući, dodaje britanska novinska agencija.

Tabla ispred ministarstva za ženska pitanja zamijenjena je tablom za ministarstvo za promociju vrlina i prevenciju poroka.

"Ministarstvo za ženska pitanja mora biti ponovo aktivirano. Sklanjanje žena znači sklanjanje ljudskih bića", rekla je jedna od okupljenih žena, Basira Tavana.

Kada su talibani bili na vlasti (1996-2001), djevojčicama nije bilo dozvoljeno da pohađaju škole i ženama je bilo zabranjeno da rade i da se edukuju, dodaje Rojters.

Tokom tog perioda, ministarstvo za promociju vrlina i prevenciju poroka postalo je poznato kao talibanska policija za moral, koja je sprovodila šerijatski zakon tumačeći ga na svoj način, koji je uključivao striktni kodeks oblačenja, javna bičevanja i pogubljenja.

Žene su protestovale dan nakon što su se neke djevojčice vratile u osnovne škole sa razredima razvrstanim po polu, ali starije djevojčice su se suočile sa mučnim čekanjem bez ikakvog objašnjenja da li će i kada moći da nastave sa učenjem.

"Ne možete potisnuti glas avganistanskih žena tako što ćete držati djevojčice kod kuće i ograničavati ih, zabranjivati im da idu u školu. Današnje žene u Avganistanu nisu one od prije 26 godina", rekla je jedna od učesnica protesta, prenio je Rojters.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije