Svijet

Pratite nas na Google news

Stručnjaci reagovali zbog vakcine: Ruski potez lakomislen i bezobziran

Stručnjaci reagovali zbog vakcine: Ruski potez lakomislen i bezobziran
Foto: Tanjug/AP | Stručnjaci reagovali zbog vakcine: Ruski potez lakomislen i bezobziran
Tanjug

Vijest da je Rusija prva registrovala vakcinu protiv novog virusa korona prenijeli su svi svjetski i regionalnni mediji i izazvala uzbunu među stručnjacima za javno zdravlje, koji kažu da je teško vjerovati u vakcinu za koju nisu objavljeni svi podaci iz tih ispitivanja.

Odlučna da bude prva u svjetskoj trci u razvoju vakcine protiv pandemijske bolesti COVID-19, Rusija tek treba da sprovede kliničko ispitivanje širokih razmjera koje će rezultirati podacima o tome djeluje li - a to je, prema imunolozima i stručnjacima za zarazne bolesti, "lakomisleni" potez, prenijela je Hina.

"Rusija zapravo provodi eksperiment na nivou velike populacije", kaže Ajfer Ali, specijalista za ispitivanja lijekova u britanskoj "Warwick Busineš Sćool".

Ona kaže da takvo munjevito odobravanje može značiti da se moguće negativne nuspojave vakcine neće otkriti. A one, iako vjerovatno rijetke, mogle bi biti teške, upozorava ona.

Fransoa Baloks, stručnjak genetskog instituta pri Universitetskom koledžu u Londonu, kaže da je to "lakomislena i blesava odluka".

"Masovno vakcinisanje s neprimjereno testiranom vakcinom je neetično", kaže on i dodaje da "bilo koji problem s ruskim programom vakcinisanja bi bio poguban i s negativnim učincima na zdravlje, a i zbog toga što bi odložio prihvatanje vakcine u populaciji".

Njegove riječi potvrđuje i Deni Altman, profesor imunologije na Imperial koledžu u Londonu, koji kaže da bi kolateralna šteta primjene vakcinne za koje se ne zna je li sigurno i efikasno bilo "nepremostivo povećanje naših sadašnjih problema".

U ovom trenutku desetak proizvođača lijekova širom svijeta, koji razvijaju vakcinu, provodi ispitivanja mogućih cjepiva na velikom uzorku stanovništva, a svako ispitivanje uključuje desetine hilljada dobrovoljaca.

Nekoliko njih, koji su najviše odmakli poput Moderne, Pfizera i AstraZenece, nadaju se da će do kraja godine znati da li su njihove vakcine sigurne.

Svi će objaviti rezultate ispitivanja i podatke o sigurnosti vakcine, koje će podnijeti nadležnim tijelima u SAD, Evropi i drugđe na provjeru.

Rusko je ministarstvo zdravlja odobrenje izdalo prije takvih ispitivanja koja obično označavaju treću fazu ispitivanja i uključuju hiljade ispitanika.

Takva ispitivanja smatraju se neophodnim preduslovom za dobijanje odobrenja za stavljanje u promet vakcine.

Peter Kremsner, stručnjak njemačke univerzitetske bolnice u Tubingenu, koji radi na kliničkom ispitivanju vakcine CureVac, kaže da je ruski potez bezobziran.

"Normalno da je potrebno testirati veliki broj ljudi prije odobravanja vakcine", kaže on i ističe da misli da je "bezobzirno to učiniti ako nisu testirani mnogi ljudi".

Stručnjaci ističu da izostanak objavljivanja podataka o ruskoj vakcini uključujući kako je napravljena i detalje o sigurnosti, imunom odgovoru i može li spriječiti infekciju COVID-19 ostavlja u mraku naučnike, zdravstvene vlasti i javnost.

"Nemoguće je znati je li ruska vakcina efikasna bez podnošenja naučnih podataka na analizu", kaže Keit Nail, stručnjak za epidemiologiju zaraznih bolesti na britanskom univerzitetu u Notingemu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije