Svijet

Beč ostaje pri strožim epidemijskim pravilima

Beč ostaje pri strožim epidemijskim pravilima
Foto: Pixabay/Jürgen Sieber | Beč ostaje pri strožim epidemijskim pravilima

BEČ - Vlasti austrijske pokrajine i grada Beča donijele su odluku da produže važeće, strože, epidemijske mjere i poslije 23. oktobra.

Gradonačelnik Beča Mihael Ludvig se odlučio na ovaj korak nakon sastanka sa ekspertskim timom.

To znači da u Beču ostaje obaveza nošenja maski prilikom kupovine u apoteci, ali i prilikom korišćenja gradskog prevoza.

Takođe ostaje na snazi obaveza nošenja maski prilikom odlaska u bolnicu, uz aktuelni PCR test.

Pacijentima je dozvoljeno do tri posjetioca dnevno.

I prilikom posjete staračkim domovima potrebno je nositi masku uz aktuelni PCR test.

Za razliku od savezne epidemijske uredbe u Beču u gradskim školama i obdaništima pozitivno testirano osoblje ne može da dolazi na posao, nezavisno od toga da li ima ili nema simptome, a to važi i za zdravstvene radnike.

Takođe ni pozitivno testirana djeca do četvrtog razreda osnovne škole ne smiju dolaziti na nastavu, jer se od njih ne može očekivati neprestano nošenje maske.

Ludvig je objasnio da je sedmodnevna incidencija u Austriji na 1.067,4, čime se zemlja nalazi u očekivanom jesenjem talasu korone.

"Nalazimo se i pred novim talasom na zimu, koji bi mogao podstaći novi soj i spajanje sa talasom gripe. To bi moglo dovest do dodatnog jačeg opterećenja bolnica", istakao je on.

Inače, eksperti su vladi Austrije, zbog jesenjeg talasa korone, preporučili uvođenje obaveze nošenja maski, a vlada, kako je dodao Ludvig, ne želi o tome da odluči prije 23.oktobra.

Rekao je da za razliku od saveznih vlasti Beč uvek ide dosljednjijim i opreznijim putem.

Ludvig je naglasio da je vakcina najbolja zaštita od težih posljedica po zdravlje i najavio da će od 2.novembra početi besplatno vakcinisanje protiv gripa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije