Svijet

Kimova sestra otkrila da je on bolovao od virusa, obećala smrtonosnu odmazdu

Kimova sestra otkrila da je on bolovao od virusa, obećala smrtonosnu odmazdu
Foto: Tanjug/AP | Kimova sestra otkrila da je on bolovao od virusa, obećala smrtonosnu odmazdu

PJONGJANG - Nakon što je sjevernokorejski lider Kim Jong Un proglasio pobjedu njegove zemlje u borbi virusom s korona, njegova sestra Kim Jo Jong otkrila je da je i on bolovao od virusne groznice i obećala "smrtonosnu odmazdu" Južnoj Koreji koju je okrivila za izazivanje epidemije.

Kim je naredio ukidanje strogih epidemioloških mjera, uvedenih u maju, uz napomenu da Sjeverna Koreja mora da održi "čelično jaku protivepidemijsku barijeru i da intenzivira rad na zaustavljanju infekcija do kraja globalne zdravstvene krize", prema izvještaju državene novinske agencije KCNA prenosi Rojters.

Kim je ovu izjavu dao tokom jučerašnjeg govora o daljoj kovid politici, pred hiljadama zvaničnika koji su sjedili bez maski u zatvorenom prostoru, prema snimcima državne televizije.

Njegova sestra Kim Jo Jong takođe se obratila okupljenima i rekla da je i sam mladi vođa imao simptoma groznice, što prvi put ukazuje da je vjerovatno i on bio zaražen virusom, prenijela je KCNA.

"Iako je bio teško bolestan, s visokom temperaturom, nije mogao da legne ni na trenutak, razmišljajući o ljudima o kojima je morao da brine, sve do kraja rata protiv epidemije", izjavila je Kim Jo Jong.

Ona nije detaljnije govorila o zdravlju sjevrenokorejskog lidera, ali je okrivila propagandne letke iz Južne Koreje, pronađene u blizini granice za izazivanje epidemije virusa korona u njenoj zemlji.

Sjevernokorejski prebjezi i aktivisti decenijama letećim balonima iz ove zemlje preko snažno utvrđene granice, šalju letke protiv vlasti u Pjongjangu, povremeno zajedno s hranom, lijekovima, novcem i drugim predmetima.

"Više ne možemo da zanemarimo neprekidan priliv smeća iz Južne Koreje. Naša kontramjera mora biti smrtonosna odmazda", rekla je Kim Jo Jong, preteći da će "zbrisati" južnokorejske vlasti, prenosi Rojters.

Ministarstvo za ujedinjenje Južne Koreje, koje se bavi odnosima s Pjongjangom, izrazilo je žaljenje zbog ponovljenih "neosnovanih tvrdnji" Sjeverne Koreje, u vezi s poreklom njene epidemije kovida i "nepristojnih i pretećih primedbi" koje stižu iz ove zemlje, navodi britanska agencija.

Prošle nedjelje sjevernokorejske vlasti su saopštile da su se oporavili svi pacijenti sa simptomima virusne groznice, što označava i kraj prvog talasa pandemije virusa korona koji je izbio sredinom maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije