Svijet

Informacije o porijeklu kovida 19 više neće biti tajna

Informacije o porijeklu kovida 19 više neće biti tajna
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Informacije o porijeklu kovida 19 više neće biti tajna

VAŠINGTON - Predsjednik Džozef Bajden potpisao je zakon kojim se od američke vlade zahtijeva da skine oznaku povjerljivo sa određenih informacija u vezi sa njenom procjenom porijekla pandemije virusa korona, saopštila je Bijele kuće.

Bajden je potpisao Zakon o porijeklu kovida iz 2023. godine, koji zahtijeva od direktora Nacionalne obavještajne službe (DNI) da skine oznaku tajnosti sa informacija o mogućem porijeklu novog virusa korona odgovornog za kovid 19.

Neke američke obavještajne agencije, uključujući Federalni istražni biro (FBI), tvrde da je virus najvjerovatnije došao iz laboratorije u Vuhanu u Kini, dok su druge agencije ukazivale na pijacu u Vuhanu.

DNI mora da skine iznaku tajnosti informacija u roku od 90 dana od dana donošenja zakona.

"Dijelim cilj Kongresa da objavi što je moguće više informacija o porijeklu kovida 19. U primjeni ovog zakona, moja administracija će skinuti tajnost i podijeliti što je moguće više tih informacija, u skladu sa mojim ustavnim ovlašćenjem da zaštitim od otkrivanja informacija koje bi štetile nacionalnoj bezbjednosti", rekao je Bajden.

On je dodao da će SAD nastaviti da razmatraju sve povjerljive informacije u vezi sa porijeklom kovida 19, uključujući potencijalne veze sa Institutom za virusologiju Vuhan. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije