Svijet

Razvijena vakcina za nove varijante korone

Razvijena vakcina za nove varijante korone
Foto: Unsplash/Towfiqu barbhuiya | Razvijena vakcina za nove varijante korone

MOSKVA - Ruski Istraživački centar Gamaleja razvio je vakcinu koja će štititi od novih varijanti omikron soja virusa korona, koja je kreirana na istoj platformi kao i sputnjik V, izjavio je danas direktor te ustanove Aleksandar Gincburg.

Vakcina, kako je objasnio, sadrži podsekvence delta i omikron soja i pretpostavlja se da bi trebalo da dobro štiti i od ovih sojeva, kao i od varijante BA.5.

"Ova vakcina je napravljena na istoj platformi kao sputnjik, tako će se i zvati, a mijenjaće se samo antigenski sastav. Čak je i pogrešno nazivati je novom vakcinom, jer i vakcina protiv gripa svake godine ima novi antigenski sastav, ali niko je ne naziva novom", rekao je Gincburg za RIA Novosti.

Napomenuo je da će klinička ispitivanja, ako se sprovode prema važećem zakonodavstvu, trajati do šest mjeseci, a da do tada već može postojati nova varijanta omikrona ili neki drugi soj i izrazio uvjerenje da treba koristiti proceduru koje se primjenjuje kod vakcine za grip i koja traje tri mjeseca.

Rusko Ministarstvo zdravlja registrovalo je u avgustu 2020. prvu vakcinu protiv virusa korona u svijetu, sputnjik V.

U Rusiji su razvijene i vakcine EpiVacCorona, KoviVac, Sputnjik Light, EpiVacCorona-N, Konvasel i vakcina Gam-COVID-Vak-M za adolescente.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije