Virus korona - Svijet

U Kini odobren početak testiranja treće vakcine

PEKING - Kineska farmaceutska kompanija Nacional Biotek Grup (CNBG) dobila je dozvolu od nadležnih institucija da počne testiranje svoje vakcine na ljudima.

Fajzer traži odobrenje u SAD za vakcinisanje tinejdžera

VAŠINGTON - Farmaceutska kompanija Fajzer i njen njemački partner BioNTek saopštili su danas da su zatražili od američke Uprave za hranu i lijekove da proširi upotrebu njihove kovid-19 vakcine i na adolescente starosti od 12 do 15 godina po hitnom postupku.

Malta daje turistima do 200 evra ako ostanu tri dana

U želji da oživi svoju turističku industriju, Malta planira da ponudi stranim posjetiocima i do 200 evra ako ostanu najmanje tri dana na mediteranskom ostrvu ovog ljeta, izjavio je danas ministar turizma Klejton Bartolo.

Ruska ambasada: Vakcine nisu stigle u Pjongjang

PJONGJANG - Farmaceutski proizvodi iz Rusije, uključujući vakcinu "Sputnjik V", nisu isporučeni Sjevernoj Koreji jer su granice te zemlje zatvorene, saopšteno je iz ruske ambasade u Pjongjangu.

SZO: "Šokantna neravnoteža" u distribuciji vakcina

ŽENEVA - Postoji "šokantna neravnoteža" u distribuciji vakcina protiv kovida-19 širom svijeta, a većina zemalja nema ni blizu dovoljno vakcina da pokrije rizične grupe, izjavio je danas generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus.

EMA dodano procjenjuje bezbjednost AstraZenece i Johnson&Johnson

AMSTERDAM - Evropska agencija za lijekove (EMA) sapštaila je da je počela analizu izvještaja o slučajevima kapilarnog krvarenja kod ljudi koji su primili AstraZeneca vakcinu protiv kovid-19 kao i izvještaja o slučajevima pojave krvih urušaka nakon vakcinacije Johnson&Johnson vakcinom.

Norveška premijerka se izvinila zbog kršenja mjera, platiće kaznu

OSLO - Norveški premijer Erna Solberg izvinila se ponovo danas jer je prekršila pravila o fizičkom distanciranju i rekla da će platiti kaznu od 20.000 kruna (1.975 evra).

Norveška premijerka kažnjena zbog kršenja mjera, mora platiti 2.350 dolara

OSLO - Norveška policija saopštila je u petak da je kaznila premijerku Ernu Solberg zbog kršenja pravila fizičkog distanciranja zbog kovid-19 prilikom organizovanja porodičnog okupljanja u čast svog rođendana.

Počeli pregovori s Njemačkom o isporuci vakcine "Sputnjik V"

MOSKVA - Ruski fond za direktne investicije počeo je pregovore s predstavnicima njemačke vlade o preliminarnom sporazumu o isporuci ruske vakcine protiv virusa korona "Sputnjik V", saopšteno je na zvaničnom nalogu na Twitteru te vakcine.

Više od polovine Nijemaca želi rusku vakcinu

BERLIN - Više od polovine stanovnika Njemačke izrazilo je spremnost da se vakciniše ruskom vakcinom "sputnjik ve" protiv kovida 19, pokazali su rezultati istraživanja koje je sprovela kompanija za istraživanje podataka i javnog mnjenja "Jugov" za list "Handelsblat".

Dragi: Italija treba da stopira vakcinaciju mlađih od 60

RIM - Italija bi trebalo odmah da prestane da daje ljudima mlađim od 60 godina vakcine protiv virusa korona i umjesto toga da se usredsrijedi na zaštitu starijih, izjavio je danas premijer Mario Dragi.

Sajber stručnjaci: Lažni kovid pasoši "po cijeni kikirikija"

LONDON - Lažni kovid pasoši se prodaju preko interneta po bagatelnim cijenama u velikoj prevari koja je alarmirala vlasti brojnih država koje žele da ožive putovanja i ekonomije, ocijenili su sajber stručnjaci.

Kovaks isporučio 38,4 miliona doza vakcina u više od 100 zemalja

ŽENEVA - Mehanizam Kovaks je do danas isporučio više od 38,4 miliona doza vakcina protiv kovida-19 u više od 100 zemalja svijeta i u države na šest kontinenata.

Beograd: Najmlađi pacijent hospitalizovan zbog korone ima samo osam dana

BEOGRAD - U Kliničko-bolničkom centru "Dr Dragiša Mišović" u Beogradu najkritičniji pacijent, sa obostranom upalom pluća, ima samo 15 godina, a najmlađi pacijent je star osam dana, izjavila je pedijatar i pulmolog Zorica Živković.

Rolan Garos i zvanično odložen

Drugi teniski Gren Slem u sezoni Rolan Garos odložen je za sedam dana i biće na programu do 30. maja do 13. juna, saopštili su danas organizatori.