Virus korona - Svijet

Odolijevali kovidu dvije godine - prvim letom doputovalo 36 zaraženih

TARAVA - Kiribati, ostrvska država u Tihom okeanu, dvije godine je uspjela da se zaštiti od virusa korona, ali je sada prvi avion kojem je data dozvola za slijetanje, dovezao 36 inficiranih kovidom 19.

Austrijska policija traži ukidanje imuniteta poslaniku - opet krši mjere

BEČ - Austrijska policija zatražila je još jednom ukidanje poslaničkog imuniteta lideru Slobodarske partije (FPO) Herberta Kikla, ponovo zbog kršenja epidemioloških mjera.

Australija poziva studente da ublaže manjak radne snage: "Pomozite nam"

SIDNEJ - Australija je danas uputila poziv na rad bekpekerima (ljudima koji s rančevima putuju po zemlji) i studentima, u sklopu nastojanja da poveća broj radne snage koja je "osakaćena" novim talasom virusa korona.

MOR: Pandemija odlaže oporavak globanog tržišta rada do 2023.

Globalnom tržištu rada biće potrebno više vremena da se oporavi od uticaja korona krize nego što se ranije mislilo i nezaposlenost će ostati iznad nivoa prije kovida najmanje do 2023. zbog neizvjesnosti u vezi s tokom i trajanjem pandemije, saopštila je Međunarodna organizacija rada (MOR).

Zakon o obaveznoj vakcinaciji u Austriji prošao parlamentarni odbor

BEČ - Nacrt zakon o uvođenju obavezne vakcinacije u Austriji prošao je, širokom podrškom, odbor za zdravstvo austrijskog parlamenta.

U Australiji najsmrtonosniji dan od početka pandemije

SIDNEJ - Australija je danas pretrpjela svoj najsmrtonosniji dan pandemije, u vrijeme kada omikron soj virusa korona povećava hospitalizaciju na rekordne nivoe, čak i dok dnevni broj zaraženih blago popušta.

EU skinula Australiju sa liste epidemiološki bezbjednih zemalja

BRISEL - Savjet EU skinuo je danas Australiju, Argentinu i Kanadu sa "zelene liste" epidemiološki bezbjednih zemalja za koje su do sada važile preporuke za slobodno putovanje u EU.

Vakcinisanima sputnjikom V dozvoljen ulazak u Australiju

SIDNEJ - Australijsko ministarstvo unutrašnjih poslova dozvolilo ulazak je u zemlju stranim državljanima koji su vakinisani ruskom vakcinom sputnjik V protiv virusa korona, prema informacijama objavljenim na veb-sajtu tog ministarstva.

Dmitrijev: Vakcina sputnjik v efikasna protiv omikrona

MOSKVA - Vakcina sputnjik v pokazala je dobar nivo efikasnosti protiv omikron varijante virusa korona, izjavio je direktor Ruskog fonda za direktne investicije (RDIF) Kiril Dmitrijev.

U Turskoj ukinut PCR test na mnogim mjestima

ISTANBUL - Turska više neće zahtijevati da nevakcinisane osobe urade PCR test za kovid-19 prije ulaska u avione, autobuse ili ostala sredstva saobraćaja.

Laboratorije razvijaju sprej za nos protiv kovida

VAŠINGTON - Najmanje devet laboratorija i kompanija širom svijeta trenutno razvija vakcine protiv kovida koje se daju u vidu spreja za nos, umjesto injekcije, pokazuju najnoviji podaci Svjetske zdravstvene organizacije.

Skoro cijeli krizni štab u Poljskoj podnio ostavku

VARŠAVA - U Poljskoj je 13 od 17 članova medicinskog tima koji savjetuje premijera o pandemiji virusa korona podnijelo ostavke, zbog, kao su naveli, nedovoljnog uticaja nauke na politiku, javila je danas državna agencija PAP.

U svijetu trenutno zaraženo 51.323.139 osoba

U svijetu je virusom korona zaraženo 51.323.139 lica, a do sada je zabilježeno 320.988.827 slučajeva infekcije, navodi statistički portal "Vorldometar".

U Njemačkoj dominira omikron soj

BERLIN - Omikron je postao dominantan soj virusa korona u Njemačkoj, gdje čini 73,3 odsto slučajeva širom zemlje, saopštio je Institut za zarazne bolesti "Robert Koh".

U svijetu zaražena 49.287.091 osoba

U svijetu je virusom korona zaraženo 49.287.091 lice, a do sada je zabilježeno 317.747.647 slučajeva infekcije, navodi statistički portal "Vorldometar".