Virus korona - Svijet

Stručnjaci upozoravaju: Podvarijante omikrona mogle bi izazvati novi talas korone

Nemojte misliti da se pandemija kovida povlači. Možda će se razvijati i postati ozbiljnija, upozorili su ove sedmice stručnjaci. BA.4 i BA.5 najnovije su podvarijante vrlo zarazne varijante omikron, a čini se da imaju neke karakteristike koje bi mogle predstavljati novi talas kovida.

Studija: Koje mjere su bile efikasne protiv širenja korone, a koje ne

Osim medicinskih mjera kao što je vakcinacija, u borbi protiv širenja korone pomogle su informativne kampanje i zatvaranje škola. Maske od platna nisu donijele nikakav statistički mjerljiv uspjeh.

Masovna testiranja u Šangaju do kraja aprila

ŠANGAJ - Vlasti u Šangaju zahtijevaju od svih 16 gradskih okruga da svakog vikenda do kraja jula organizuju masovno testiranje stanovnika na virus korona, rekao je zvaničnik uprave ovog kineskog gtrada Žao Dandan.

Zemlje EU traže izmjene ugovora o nabavkama vakcina

BRISEL - Vlade zemalja Evropske unije pojačavaju pritisak na kompaniju Fajzer i druge proizvođače vakcina protiv kovida 19 da ponovo preispitaju kupoprodajne ugovore, upozoravajući da bi milioni doza vakcina koje više nisu potrebne mogle da propadnu, navodi se u dokument u koji je Rojters imao uvid.

Peking testira milione ljudi, hiljade su u karantinu

PEKING - Vlasti u glavnom gradu Kine Pekingu čine sve kako bi zaustavile širenje virusa korona nakon što je u baru poznatom po jeftinom alkoholu i velikim gužvama potvrđeno nešto više od 200 pozitivnih slučajeva koronavirusa. Milioni su se suočili s obaveznim testiranjem, a hiljade ljudi je pod mjerama izolacije.

SAD ukidaju testiranje putnika na koronu pri ulasku u zemlju

VAŠINGTON - Sjedinjene Države u nedjelju ukidaju obavezno testiranje putnika na ulasku u SAD na virus korona, saopštio je danas neimenovani visoki predstavnik Bajdenove administracije, prenosi Rojters.

Mesi o koroni: Žao mi je što nisam slušao lekare

Fudbaler Pari Sen Žermena i argentinski reprezentativac Lionel Mesi priznao je da je imao dosta problema da se oporavi od virusa korona, prenose francuski mediji.

Šangaj i Peking ponovo u stanju pripravnosti

PEKING - Šangaj i Peking ponovo su u stanju pripravnosti zbog pandemije virusa korona nakon što su zatvoreni dijelovi ovih kineskih gradova zbog rasta broja novih slučajeva infekcije.

Ublažena stroga epidemiološka ograničenja u Pekingu

PEKING - Prvi put poslije više od mjesec, danas su otvoreni restorani u većem dijelu Pekinga, a ublažavaju se i druga epidemiološka ograničenja, nakon što su vlasti, u okviru državne strategije nulte tolerancije na korona virus uspješno suzbile manju epidemiju kovida-19 u glavnom gradu Kine.

Kuba ukinula obavezu nošenja maski

HAVANA - Kuba je danas, nakon dvije godine, ukinula propis o obaveznom nošenju maski nakon uspješne akcije vakcinacije populacije za koju zdravstveni zvaničnici kažu da je doprinijela naglom padu broja novozaraženih virusom korona i smrtnih slučajeva kovid pacijenata.

Austrijanci od 1. juna skidaju maske

BEČ - Austrija od 1. juna, privremeno stavlja van snage obavezu nošenja maske, saopštio je danas ministar zdravlja Johanes Rauh.

Austrija produžila korona zakone do juna 2023. godine

Austrijski parlament produžio je više takozvanih korona zakona do kraja juna 2023. godine, čime je stvorio zakonsku osnovu za dalje epidemiološke mjere.

Raste broj slučajeva groznice "nalik kovidu" u Sjevernoj Koreji

PJONGJANG - Sjeverna Koreja je danas zabilježila još 262.270 slučajeva za koje se sumnja da su kovid, a od početka izbijanja epidemije krajem aprila, broj slučajeva je dostigao blizu dva miliona.

SZO zabrinuta zbog pojave novih sojeva korone

ŽENEVA - Zvaničnik Svjetske zdravstvene organizacije Majk Rajan izjavio je danas da visok nivo prenošenja virusa korona među nevakcinisanim ljudima, kao što je slučaj u Sjevernoj Koreji, stvara veći rizik od novih varijanti virusa.

Austrija ukinula sva korona pravila za ulazak u zemlju

BEČ - Austrija je od ponoći, zbog povoljne epidemiološke situacije, ukinula sva korona pravila za ulazak u zemlju.