Svijet

Kinezi konačno mogu u autobus bez PCR testa

Kinezi konačno mogu u autobus bez PCR testa
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Kinezi konačno mogu u autobus bez PCR testa

PEKING - Kina ublažava neke od najstrožih mjera protiv virusa korona, a vlasti navode da su nove varijante ovog virusa slabije.

Putnicima u Pekingu i u najmanje još 16 gradova konačno je dozvoljeno da uđu u autobuse i metro bez testa na virus koji je rađen u prethodnih 48 sati, prvi put mjesecima unazad, prenio je AP.

Industrijski centri, među kojima je i Guangdžou u blizini Hongkonga, ponovo su otvorili tržišta i preduzeća i ukinuli većinu ograničenja kretanja, uz zadržavanje ograničenja za naselja gdje su prijavljene infekcije. U Pekingu su za vikend ponovo otvorene mnoge prodavnice.

Vlada je prošle nedjelje objavila planove da vakciniše milione ljudi u 70im i 80im godinama, što je podstaklo nade u brzi kraj politike nulte tolerancije na kovid.

S druge strane, zdravstveni stručnjaci i ekonomisti upozoravaju da će proći sredina 2023. i vjerovatno 2024. godina prije nego što stope vakcinacije budu dovoljno visoke.

"Kina još nije spremna za brzo ponovno otvaranje. Očekujemo dugotrajne mjere suzbijanja. Ograničenja bi mogla i dalje da se dinamično pooštravaju u gradovima nižeg nivoa, ako broj hospitalizacija poraste", naveli su ekonomisti u izvještaju.

Promjene u antikovid mjerama uslijedile su poslije protesta koji zahtijevaju okončanje politike nulte tolerancije na kovid, ali su u skladu s ranijim obećanjima Komunističke partije da će smanjiti mjere ograničenja.

Promjene su široko objavljene u pokušaju da se ublaži nezadovoljstvo javnosti, prenio je AP.

Kina se suočava s "novim situacijama i zadacima" zbog "slabljenja patogenosti" najnovije varijante omikrona.

Uprkos promjenama, Peking i drugi gradovi poručuju nekim stanovnicima da ostanu kod kuće ili primjenjuju druga ograničenja za naselja s infekcijama.

Putnici na željezničkim stanicama u kineskoj prijestonici i na tri aerodroma moraju da pokažu negativan PCR test na virus koji je rađen u prethodnih 48 sati.

Negativan test na virus rađen u posljednja 72 sata i dalje je neophodan za ulazak u javne zgrade u metropoli Čungking na jugozapadu, žarištu posljednjeg naleta infekcije.

Objedovanje u restoranima u nekim dijelovima Pekinga i dalje je zabranjeno.

Prošle nedjelje mediji su prenijeli da će nekim stanovnicima Pekinga, koji imaju blage ili asimptomatske slučajeve kovida, prvi put biti dozvoljeno da se izoluju kod kuće, umesto da idu u jedan od velikih karantinskih centara u Kini, ali Vlada to tek treba da potvrdi, prenosi Euronews.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije