Svijet

Sjeverna Koreja: Oporavilo se 99,99 odsto zaraženih koronom

Sjeverna Koreja: Oporavilo se 99,99 odsto zaraženih koronom
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Sjeverna Koreja: Oporavilo se 99,99 odsto zaraženih koronom

SEUL - Sjeverna Koreja saopštila je danas da nema novih slučajeva kovida-19, prvi put od kada je sredinom maja priznala da je izbila epidemija, javili su državni mediji.

Ova međunarodno izolovana zemlja saopštila je ranije ovog mjeseca da je na putu da "konačno stavi pod kontrolu" prvu javno priznatu krizu sa korona virusom i to u trenutku kada su njeni azijski susjedi ponovo suočeni sa porastom broja inficiranih podvarijantom omikron soja virusa korona, prenosi Rojters.

Zvanična novinska agencija KCNA saopštila je da se 99,99 odsto od 4,77 miliona infiiciranih pacijenata od kraja aprila potpuno oporavilo, ali zbog očigledno nedovoljnog testiranja, Sjeverna Koreja nije objavljivala podatke o broju pozitivnih na virus.

Stručnjaci za zarazne bolesti doveli su u sumnju tvrdnje Sjeverne Koreje, a Svjetska zdravstvena organizacija je prošlog mjeseca saopštila da zbog nedostatka tačnih podataka vjeruje da se situacija pogoršava, a ne poboljšava.

KCNA je saopštila da su snage za brzu mobilnu terapiju i dalje u stanju pripravnosti i da su u toku napori da se "otkriva i suzbije epidemija" sve dok se i posljednji pacijent potpuno ne oporavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije