Svijet

Talibani imenovali zamjenike ministara, nema nijedne žene

Talibani imenovali zamjenike ministara, nema nijedne žene
Foto: Tanjug/AP arhiva | Talibani imenovali zamjenike ministara, nema nijedne žene
Tanjug

KABUL - Talibani su danas proširili privremenu vladu imenovanjem zamjenika ministara, ali nisu imenovali nijednu ženu, uprkos međunarodnim kritikama koje su uslijedile nakon što su talibani ranije ovog mjeseca predstavili kompletan sastav kabineta u kojem su sve muškarci.

Međunarodna zajednica upozorila je da će suditi talibanima prema njihovim postupcima, te da će priznanje talibanske vlade zavisiti od postupanja prema ženama i manjinama, prenosi agencija AP.

Portparol talibanske vlade Zabihulah Mudžahid stao je danas u odbranu najnovijih dodataka u sastavu kabineta, navodeći da se u vladi nalaze pripadnici etničkih manjina, poput Hazara, i da bi žene mogle biti dodate kasnije.

"Odgovornost je Ujedinjenih nacija da priznaju našu vladu i da druge zemlje, uključujući i evropske, azijske i islamske, imaju diplomatske odnose sa nama", rekao je Mudžahid.

Talibani su svoju trenutnu vladu postavili kao privremenu vladu, sugerišući da je promjena i dalje moguća, ali nisu rekli da li će ikada biti izbora.

Mudžahid je, takođe, upitan o nedavnim ograničenjima koja su nametnuta djevojčicama i ženama, uključujući i o odluci da se djevojčicama od 6. do 12. razreda zasad ne dozvoli povratak u učionice.

Mudžahid je rekao da je ovo privremena odluka i da će "uskoro biti objavljeno kada mogu krenuti u školu."

Dječaci od 6. do 12. razreda nastavili su pohađanje škole tokom vikenda.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije