Svijet

Talibani izvode pred sud prevodioce koji su radili za Holandiju

Talibani izvode pred sud prevodioce koji su radili za Holandiju
Foto: Tanjug/AP arhiva | Talibani izvode pred sud holandske prevodioce
Srna

AMSTERDAM - Avganistanski prevodioci koji su radili za Holandiju dobili su poziv da se pojave pred talibanskim sudom, javili su danas holandski mediji.

Holandska televizija "NOS" prenosi pismo talibana u kojem se navodi da se prevodioci skrivaju, ali da će "članovi njihovih porodica odgovarati ukoliko se oni ne pojave pred sudom i da će biti kažnjeni kako bi i ostale izdajice izvukle pouku".

Isti izvor navodi da je državljanin Avganistana koji je dobio pismo od talibana radio za Evropol u Avganistanu i da je optužen za uzimanje "nepoštenog i zabranjenog novca" od stranaca.

"Osvetićemo se i ako ne možemo doći do tebe, riješićemo sve sa tvojim bližnjim", piše u pismu drugom prevodiocu kojeg talibani optužuju za smrt nekih od njihovih boraca.

Holandska medijska kuća dodaje da su kontaktirali desetak prevodilaca ili osoba koje su radile za Holanđane i da su svi naveli da se nalaze u teškoj situaciji.

Talibani su u junu tražili od prevodilaca koji rade za strane snage da se pokaju i da ostanu u Avganistanu nakon povlačenja stranih snaga, uz garancije da im neće naškoditi.

Neposredno nakon preuzimanja vlasti, talibani su proglasili opštu amnestiju za službenike avganistanske vlasti i vojne zvaničnike.

Međutim, uprkos obećanjima da neće biti osvete, u povjerljivom izvještaju UN navodi se da talibani tragaju za osobama koje su radile za strane snage.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije