Svijet

Talibani pooštravaju disciplinu, prekinuli skup žena

Talibani pooštravaju disciplinu, prekinuli skup žena
Foto: Tanjug/AP | Talibani pooštravaju disciplinu, prekinuli skup žena

​KABUL - Talibani su danas zatražili od svojih boraca da napuste privatne kuće koje su zauzeli tokom prošlomjesečnog osvajanja zemlje, a naredba premijera Hasana Akunda podrazumijeva da pripadnici bezbjednosnih agencija ove grupe moraju da žive u "vojnim bazama" širom Avganistana.

Proteklih nedjelja, talibani su zamijenili svoja tradicionalna, civilna odijela i obukli vojničke uniforme kako bi se stvorio osjećaj većeg autoriteta, a takvu direktivu potvrdio je za AP talibanski bezbjednosni zvaničnik Bilal Karimi.

Danas je u glavnom gradu Kabula došlo do incidenta kada su talibani pucali u vazduh kako bi prekinuli protest šest mladih Avganistanki ispred jedne škole, koje su zahtijevale da se poštuje njihovo pravo na obrazovanje.

Oko 10 naoružanih talibana je intervenisalo i odgurnulo djevojke ka kapiji škole, a jedan od njih je oteo transparent od djevojaka, dok su drugi pokušali da spriječe strane novinare da snimaju incident.

Zvaničnik talibana kasnije je saopštio novinarima da žene nisu tražile dozvolu za okupljanje i da je skup bio protivzakonit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije