Svijet

Talibani pozivaju na saradnju i traže odmrzavanje novca

Talibani pozivaju na saradnju i traže odmrzavanje novca
Foto: Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky, Pool | Talibani pozivaju na saradnju i traže odmrzavanje novca
Tanjug

DOHA - Talibanske vlasti u Avganistanu pozvale su međunarodnu zajednicu na saradnju i dobre odnose, ali su izbjegle da se čvrsto opredijele za omogućavanje obrazovanja djevojčicama uprkos zahtjevima koji dolaze iz svijeta da se svoj avganistanskoj djeci omogući povratak u školu.

Skoro dva mjeseca nakon što je bivša vlada koju je podržavao Zapad napustila zemlju, a pobunjeničke snage ušle u Kabul, nova talibanske vlasti pokušavaju da unaprijede odnose sa drugim zemljama kako bi pomogle u sprečavanju katastrofalne ekonomske krize.

"Međunarodna zajednica umjesto pritisaka treba da počne da sarađuje sa nama. Ovim bi zaustavili nesigurnost, a istovremeno bi se pozitivno angažovali u svijetu", poručio je vršilac dužnosti ministra inostranih poslova Amir Kan Mutaki na događaju koji je organizovao Centar za konflikte i humanitarne studije u Dohi, prenosi Rojters.

Talibani su do sada odbijali da daju dozvolu djevojčicama da se vrate u srednju školu, što je jedan od ključnih zahtjeva međunarodne zajednice, nakon što je prošlog mjeseca vlada u Kabulu donijela odluku da se škole iznad šestog razreda ponovo otvore, ali samo za dječake.

Mutaki je poručio da talibanska vlada pažljivo odmjerava svoje poteze, ali da je na vlasti samo nekoliko nedjelja i da se ne može očekivati da će dovršiti reforme koje međunarodna zajednica nije uspjela da sprovede za 20 godina.

Talibanski ministar je ponovio pozive Vašingtonu da odmrzne više od devet milijardi dolara rezervi avganistanske centralne banke koje se čuvaju izvan zemlje, ali je rekao i da vlada ima prihode od poreza, carinskih tarifa i poljoprivrede ako ta sredstva ostanu zamrznuta.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres ranije je poručio da su talibani prekršili obećanja o garantovanju prava ženama i djevojčicama i da ne postoji način da se ekonomija popravi ako ženama bude zabranjeno da rade.

On je naglasio i da međunarodna zajednica mora pronaći načine za slanje novca u avganistanku ekonomiju kako bi spriječila poptuni kolaps.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije