Svijet

Tramp kritikuje nedostatak liderstva u Mineapolisu

Tramp kritikuje nedostatak liderstva u Mineapolisu
Foto: Tanjug/AP | Tramp kritikuje nedostatak liderstva u Mineapolisu

VAŠINGTON - Američki predsjednik Donald Tramp kritikovao je danas "potpuni nedostatak liderstva" u Mineapolisu koji je potresen nemirima nakon smrti tamnoputog Džordža Flojda koji je snimljen kako se bori za vazduh dok mu bijeli policajac pritiska koljenom vrat.

Tramp je komentare objavio na društvenoj mreži Twitter nakon što su demonstranti u Mineapolisu tokom noći zapalili policijsku stanicu trećeg dana nasilnih protesta i pljački.

Američki predsjednik je istakao da gradonačelnik Mineapolisa Džejkob Frej treba da se sabere i da situaciju u gradu stavi pod kontrolu ili će "on poslati Nacionalnu gardu da ispravi stvari".

"U slučaju bilo kakve poteškoće i mi ćemo preuzeti kontrolu, ali kada se krene sa pljačkom tu je i pucnjava", naglasio je Tramp.

Snimak je početkom sedmice objavljen na internetu na kojem se vidi kako bijeli policajac drži koljeno na vratu Džordža Flojda koji se žali da ne može da diše. Umro je ubrzo na putu ka bolnici i četiri policajca su otpuštena sa posla.

Frej je na Trampove kritike odgovorio da je "slabost upirati prst u nekog drugog tokom krize.

Prema njegovim riječima, Tramp ne zna ništa o snazi Mineapolisa i da će prebroditi ovaj težak period.

Nemiri i pljačka su najžešći u južnom dijelu Mineapolisa i na lokalnim televizijama emitovani su snimci požara u nekoliko zgrada.

Protesti u znak solidarnosti održani su i u drugom američkim gradovima, uključujući Njujork Siti i Denver, gdje je policija zatvorila saobraćajnice. Gradonačelnik Denvera Majkl Henkok potvrdio je da je otvarana vatra na policiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije