Svijet

Turska predlaže radnu grupu za Avganistan pod okriljem G20

Turska predlaže radnu grupu za Avganistan pod okriljem G20
Foto: Tanjug/AP arhiva | Turska predlaže radnu grupu za Avganistan pod okriljem G20
Tanjug

ANKARA - Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan predložio je danas formiranje radne grupe za Avganistan pod okriljem grupe G20, ističući da je Turska spremna da predvodi radnu grupu.

"Uspostavljanje sigurnosti i stabilnosti u Avganistanu što prije je moguće od kritične je važnosti, ne samo na regionalnom već i na međunarodnom nivou", kazao je Erdoan u obraćanju putem videokonferencije na vanrednom sastanku G20 o situaciji u Avganistanu, prenijela je agencija Anadolija.

Dodao je da G20 vidi kao glavnu platformu za saradnju pred izazovima s kojima se svijet trenutno suočava.

Naglasio je da cijela međunarodna zajednica mora da pruži pomoć i podršku građanima Avganistana.

"Međunarodna zajednica nema taj luksuz da okrene leđa avganistanskom narodu i tu zemlju prepusti njenoj sudbini", rekao je Erdoan.

On je dodao da je "neizbežno da će zemlje Evrope osjetiti pritisak migracija iz Avganistana na južne i istočne granice Turske".

Naglasio je i značaj uspostavljanja inkluzivne vlade u toj zemlji.

"Uz strateško strpljenje i postepeni pristup moramo da usmjerimo talibane prema uspostavljanju inkluzivne vlade, držeći otvorenima puteve dijaloga", poručio je.

Erdoan je kazao da će Turska nastaviti da ispunjava svoju "bratsku dužnost" prema avganistanskom narodu u teškim trenucima za građane te zemlje.

Podsjetio je da se avganistanski narod, osim političke neizvjesnosti, više od 40 godina bori s razornim posljedicama nestabilnosti, sukoba i terorizma.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije