Svijet

Tusk poručio migrantima: Ne dolazite u Evropu

Tusk poručio migrantima: Ne dolazite u Evropu
Tusk poručio migrantima: Ne dolazite u Evropu

ATINA- Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk upozorio je danas u Atini ekonomske migrante da ne dolaze u Evropu.

„Želim da apelujem na sve potencijalne ilegalne ekonomske migrante odakle god da dolaze: Nemojte da dolazite u Evropu. Ne vjerujte krijumčarima. Ne rizikujte živote i novac. To je sve uzalud”, poručio je Tusk na konferenciji za novinare poslije razgovora sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom.

Tusk je rekao da „Grčka, niti bilo koja druga zemlje neće više biti tranzitna zemlja”. „Šengenska pravila će ponovo biti na snazi”, istakao je Tusk, javlja AFP.

Prema njegovim riječima, isključivanje Grčke iz Šengena nije „ni cilj ni sredstvo u ovoj krizi”. „Grčka je dio Šengena, evrozone i Evropske unije, i tako će i ostati”, naveo je Tusk.

Prije sastanka sa Tuskom, Cipras je rekao da je neophodno „evropsko rješenje za izbjegličku krizu”, prenela je grčka agencija ANA. Tusk je doputovao u Atinu poslije posjete Ljubljani, Zagrebu i Skoplju. Potom putuje u Ankaru gdje će se sastati sa turskim premijerom Ahmetom Davutogluom, a u Istanbulu će razgovarati sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Kurc kritikovao migrante u Grčkoj

Šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc kaže da je apsurdno da migranti na granici Grčke protestuju tražeći da ih puste u Makedoniju, koja nije članica EU.

Kurc je njemačkom listu "Zidojče Cajtung" rekao da, kad ljudi protestuju da ih puste u Makedoniju, "tu se ne radi o traženju zaštite, već o traženju bolje ekonomske budućnosti. To je razumljivo sa ljudske tačke gledišta, ali mi to ne možemo da im ponudimo", prenela je agencija AP.

On je dodao da je prošlogodišnje otvaranje granica bila "velika greška", koja je podstakla još više migranata da se otisnu na put ka Evropi.

Migranti se "nagomilavaju" u Grčkoj u sve većem broju otkad su zemlje na "balkanskoj izbegličkoj ruti" ograničile njihov ulazak, kao odgovor na ograničenja koje je prije njih uvela Austrija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije