Fudbal

Rusima i Englezima prijeti izbacivanje sa EP

Rusima i Englezima prijeti izbacivanje sa EP
Rusima i Englezima prijeti izbacivanje sa EP

UEFA je zaprijetila Englezima i Rusima da će im izbaciti reprezentacije sa Evropskog prvenstva ukoliko se nastavi divljanje njihovih huligana.

Pristalice dvije selekcije su imale krvave obračune tokom petka i subote u Marseju, gdje su "Gordi Albion" i "Zborjana" remizirali 1:1 u subotu uveče.

Nekoliko desetina navijača je povrijeđeno, neki i teže, a pričinjena je velika materijalna šteta u gradu.

Navijači su se sukobili čak i na stadionu Velodrom, po završetku utakmice Rusi su nasrnuli na Engleze na jednoj od tribina, pa je nastao haos. 

Rusi su optuženi za remećenje reda, rasizam, te paljenje baklji, saopštila je UEFA. 

UEFA je naglasila da neće oklijevati da uvede žestoke sankcije Rusima i Englezima ukoliko se slični incidenti ponove. 

Ovu prijetnju UEFA pozdravio je ministar sporta Rusije Vitali Mutko, koji je istakao da je bilo sjajnog navijanja, ali da pojedinci nisu u Francuskoj zbog fudbala. 

Engleski navijači tvrde da su očajnički tražili način da izbjegnu Ruse od kojih su mnogi nosili gumenu zaštitu za zube i MMA rukavice. 

"Ruski "zid" se zaleieo na naš sektor gdje su bili žene, djeca, pa i ruski navijači. Nisam mogao da vidim da li je neko od njih imao oružje, ali su ljudi panično bježali, bilo je haotično. Samo smo očajnički tražili zaštitu iza ograde", rekao je jedan od svjedoka sa Velodroma.

Drugi, pak, krive organizatore i slabo obezbjeđenje, istakavši da samo brzinski potapšu ljude prilikom pregledanja stvari na ulasku na stadion. 

"To jasno objašnjava kako su Rusi unijeli baklje, petarde i sve što su palili i bacali", rekao je Sem Bekvel. 

Rusi, domaćin Mundijala 2018, će biti pod velikim pritiskom UEFA ouči duela sa Slovačkom u Lilu u srijedu, dan prije duela Engleske i Velsa u Lansu udaljenom oko 40 kilometara. 

"Zbornaja" je već bila kažnjavana zbog divljanja navijača, na EP 2012. su pravili probleme na sva tri meča u Poljskoj i Ukrajini, pa ih je UEFA kaznila sa 150.000 funti i oduzimanjem šest bodova za kvalifikacije za ovo EP, ali je to kasnije ublaženo. 

Vlada Velike Britanije je ponudila organizatoru da pošalje dodatne policijske snage u Francusku pred sljedeći meč Engleske u Lansu, u četvrtak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije